Anne Thestrup Meimbresse, Farmaceut ved Varde Apotek

Gennemlæst af Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil her »
Indholdsfortegnelse:

Hvad er isninger i tænderne?

Isninger i tænderne opstår, når temperaturen skifter hurtigt i munden eller ved indtag af bestemte fødevarer. Syrlige, søde eller meget kolde ting får ofte tænderne til at reagere med en skarp eller stikkende fornemmelse.

Dette skyldes eksponering af tandens nerve gennem åbninger i tandemaljen eller ved tilbagetrækning af tandkødet. Brug af hård tandbørste eller forkert børsteteknik kan også føre til dette problem ved at slide beskyttelseslaget på tænderne væk.

Behandling af disse ubehageligheder fokuserer på at dække disse åbninger og styrke emaljen. Fluorlak og specielle tandpastaer med ekstra fluor er ofte anbefalet for at mindske isninger.

Det er vigtigt at vælge en blød tandbørste og anvende en korrekt teknik under tandbørstning for at undgå yderligere skade på tandkødet og emaljen.

Mundpleje 5 produkter med Tea Tree Oil
Til tandkødsbetændelse & pleje ved svamp i mund & på tunge
+15.000 anmeldelser
Normalpris 349,95 kr
Udsalgspris 349,95 kr Normalpris 399,75 kr
Mundpleje 5 produkter med Tea Tree Oil


Årsager og risikofaktorer for isninger i tænderne

Tandkødet trækker sig ofte tilbage og efterlader tandhalsene blottede. Dette skaber en direkte vej for kulde, varme, søde eller sure ting til at stimulere nerverne indeni tænderne, hvilket fører til isninger.

Syreskader fra for eksempel sodavand og energidrikke er også en stor synder, især blandt unge. Disse drikkevarer ætser emaljen på tænderne, hvilket gør dem mere modtagelige for isninger.

Regelmæssige besøg hos tandlægen kan hjælpe med at spotte de første tegn på skader i emaljen.

Andre faktorer inkluderer mundtørhed, som kan intensivere følelsen af isninger, da en mangel på spyt lader syrer og bakterier angribe tænderne lettere. Skader på tænderne fra ulykker eller spiseforstyrrelser kan også bidrage til problemet.

Endvidere øger dårlige vaner som hyppigt forbrug af kaffe eller brug af whitening-produkter risikoen for at udvikle isninger. Et omhyggeligt renset mundmiljø anbefales kraftigt for at mindske risikoen for isninger.


Symptomer og konsekvenser af isninger i tænderne

Mange oplever pludselig smerte ved indtagelse af varme eller kolde drikke, hvilket er et klart symptom på isninger i tænderne. Denne følsomhed kan også opstå, når man spiser søde eller syrlige madvarer.

Isninger signalerer ofte, at noget ikke er, som det skal være med tændernes sundhed. Konsekvenserne af ubehandlede isninger strækker sig fra let gener til alvorlige tandproblemer, såsom hul i tænderne (caries).

Disse tilstande kan kræve behandling hos specialtandlæge, som muligvis indebærer rodbehandling eller andre indgreb.

God mundhygiejne kan forebygge mange af disse problemer. Det anbefales at bruge tandpasta med højt fluorindhold og praktisere korrekt tandbørsteteknik for at mindske risikoen for isninger.

At skære ned på sur mad og drikke kan også bidrage positivt. Uden korrekt forebyggelse og behandling af konstante isninger kan tandkødet, hvis det er årsagen til isningerne, trække sig yderligere tilbage og dermed eksponere tandrødderne mere og øge følsomheden.

Dette understreger vigtigheden af regelmæssige besøg hos tandklinikken for at holde tandproblemer i skak og sikre en sund mund.


Behandling og forebyggelse af isninger i tænderne

Isninger i tænderne kan behandles og forebygges ved at følge disse anbefalinger:

  1. Anvendelse af tandpasta og skyllemiddel specielt designet til følsomme tænder kan hjælpe med at reducere isninger.
  2. Tandlægen kan anbefale fluorbehandling for at styrke tandemaljen og mindske følsomhed.
  3. For at forhindre isninger er det vigtigt at behandle karies, da huller i tænderne kan forårsage følsomhed.
  4. Undgå sure drikkevarer og fødevarer, samt anvend en blød tandbørste og korrekt børsteteknik for at forhindre isninger.
  5. Ved paradentose kan tandlægen anbefale en omfattende behandling, herunder tandrensning og muligvis kirurgi for at reducere følsomheden i tænderne.
  6. Hyppig tandblegning bør undgås for at forebygge ekstrem følsomhed i tænderne.
  7. Regelmæssige besøg hos tandlægen er en effektiv måde at undgå følsomme tænder og isninger på, da eventuelle problemer kan undersøges og behandles.

Mundpleje 5 produkter med Tea Tree Oil
Til tandkødsbetændelse & pleje ved svamp i mund & på tunge
+15.000 anmeldelser
Normalpris 349,95 kr
Udsalgspris 349,95 kr Normalpris 399,75 kr
Mundpleje 5 produkter med Tea Tree Oil


Ofte stillede spørgsmål

1. Hvorfor får man isninger i tænderne?

Man kan opleve isninger i tænderne af forskellige årsager, herunder eksponering for surt mad og drikke, bakterieangreb, eller hvis man er gravid. Disse faktorer kan føre til midlertidig følsomhed eller konstant isninger.

2. Hvad kan man gøre for at behandle isninger i tænderne?

For at behandle isninger i tænderne kan man bruge særlig tandpasta designet til følsomme tænder, undgå sur mad og drikke, og sørge for god mundhygiejne for at bekæmpe bakterieangreb. Det er også vigtigt at besøge en tandlæge for at få den rette behandling.

3. Kan tandpasta virkelig hjælpe mod isninger i tænderne?

Ja, ved at vælge en tandpasta specielt udviklet til følsomme tænder, kan man mindske isninger ved at styrke tandemaljen og reducere følsomheden over for ydre påvirkninger.

4. Er der særlige råd til gravide med isninger i tænderne?

Gravide oplever ofte isninger i tænderne som følge af hormonelle ændringer. Det anbefales at gravide øger deres mundhygiejne, undgår sur mad og drikke, og konsulterer deres tandlæge for sikre behandlingsmuligheder under graviditeten.

5. Kan isninger gå væk?

Ja, isninger i tænderne kan ofte aftage eller forsvinde, når den underliggende årsag adresseres. Dette kan indebære brug af tandpasta til følsomme tænder, fluoridbehandlinger, eller tandlægebehandlinger som påføring af lak eller fyldninger for at beskytte eksponerede tandrødder eller reparere huller, der forårsager følsomheden.

Kilder:

Netdoktor.dk