Anne Thestrup Meimbresse, Farmaceut ved Varde Apotek

Gennemlæst af Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil her »
Indholdsfortegnelse:

Aloe Vera plantens oprindelse

Aloe Vera har sin oprindelse i det nordlige Afrika, men findes i dag i mange lande omkring Middelhavet, i Asien og Sydamerika, da opdagelsesrejsende og søfarer tog planten med til deres destinationer. Planten har gennem flere årtusinder opbygget sit image som én af de mest kendte planter i verden. Det har den takket være sine helende egenskaber, som mennesket lige siden det gamle Egypten har nydt godt af. De gamle egyptere opdagede nemlig Aloe Veras helende og helbredende egenskaber, og det har resten af verden siden da også haft gavn af.

Aloe Vera planten har mere end 300 Aloe-medlemmer i slægten, men det er kun få af dem, der har en helende evne. Aloe Barbadensis er én af dem. Planten kendes også under navne som ’Brændt plante’ og ’Ørkenens lilje’, der henviser til plantens evne til at modstå ekstrem varme i golde naturområder, hvor der ikke falder regn i mange måneder.

Bio Aloe Vera gel til solskoldning, svie og kløe
Kløestillende og kølende gel til pleje af solskoldet hud og smårifter
+15.000 anmeldelser
Normalpris Fra 99,95 kr
Udsalgspris Fra 99,95 kr Normalpris
Bio Aloe Vera gel til solskoldning, svie og kløe - Kløestillende og kølende gel til pleje af solskoldet hud og smårifter

Hvordan ser en Aloe Vera plante ud?

Ved første øjekast kan en Aloe Vera plante ligne en kaktus. De mange og lange udløbere og de grønne rosetlignende blade omkring plantestammen kan blive op til 50 centimeter lange. Bladene er tykke og linjeformede med en lang spids, og begge sidder er grågrønne med en snert af blålig. Inden i bladene opbevarer planten vand gennem en gel, der består af et vandindhold på 96 %.

Overfladen på bladene er glat, men med en bladmargin, der er tandformet. Og det får den netop til at minde mange om en kaktus. Men faktisk er Aloe Vera planten en sukkulent, der, når den blomstrer, får rørformede blomster med gulrøde kronblade. Blomstringen dukker op efter flere års vækst og typisk i sommertiden.


Kosmetikindustriens bedste ven

Aloe Vera planten er i dag én af hudplejeindustriens bedste venner. Det er den takket være sine blade, der er en sand skattekiste af aktive og nærende plantestoffer. Aloe Vera-bladene består af aminosyrer, mineraler, vitaminer, antioxidanter og proteiner. Faktisk rummer planten mere end 200 aktive enzymer, 20 mineraler, 12 vitaminer, 18 aminosyrer og 75 næringsstoffer. Alt sammen en kombination, der både booster din huds sundhed og dit overordnede helbred.

Hud- og kropspleje

Aloe Vera giver huden et ekstra skud fugt og hjælper til med at opretholde et naturligt fugtniveau. Når din hud holdes hydreret, forbedres hudens elasticitet også. Derfor er det en effektiv ingrediens i anti age-hudpleje. Tør hud er nemlig særligt udsat for at få fine linjer og rynker, og af den grund er det vigtigt at få masser af fugt, hvis du vil holde rynkerne for døren.

Desuden er en velfugtet hud også den bedste base for en ensartet og smuk makeup. Aloe Vera er derfor enormt effektiv til at bremse hudens aldringstegn, fordi den både fugter i dybden, men samtidig fordi den har et højt indhold af antioxidanter, der virker fornyende på hudens celler.

Bio Aloe Vera gel til solskoldning, svie og kløe
Kløestillende og kølende gel til pleje af solskoldet hud og smårifter
+15.000 anmeldelser
Normalpris Fra 99,95 kr
Udsalgspris Fra 99,95 kr Normalpris
Bio Aloe Vera gel til solskoldning, svie og kløe - Kløestillende og kølende gel til pleje af solskoldet hud og smårifter

Pleje af solskadet hud

De fleste elsker, når solen endelig kigger frem bag vinterens mørke skyer. Men solen giver ikke bare D-vitaminer, den kan også give solskoldninger. Ligesom så mange andre skandinaver med en lys hudtype har du sikker prøvet, hvordan solen har efterladt huden rød, øm og kløende.

En solskoldning er en skade på huden og et signal om, at huden trænger til masser af pleje. Efter for meget solbadning er det vigtigt at genskabe hudens modstandskraft, fordi solens UV-stråler ødelægger hudens strukturer, så huden efterlades mere udsat. Det kan give hudirritationer, som rødme, soleksem og for tidlig ældning. Aloe Veras unikke egenskaber hjælper med at lindre, køle og genopbygge huden, så skader mindskes.


Derfor skal du have en Aloe Vera plante

Der er mange gode grunde til at anskaffe sig en Aloe Vera plante i hjemmet. Planten er i sig selv smuk med sine lange majestætiske blade, og den vil derfor pynte og vække liv i boligindretningen. Men den pynter ikke kun i hjemmet, den har også mange gavnlige virkninger på din sundhed.

Hjælpemiddel mod søvnproblemer

Søvn er vigtigt for vores helbred og generelle sundhed. For lidt søvn giver ikke kroppen den rette mængde energi, og med for lidt energi forsvinder overskuddet i takt med, at livskvaliteten daler. Lider du som mange andre danskere af søvnbesvær, kan det få alvorlige følgevirkninger. Det kan føre til stress, depression, hjerte-kar-sygdomme og for højt blodtryk – alt sammen trusler mod et sundt fysisk og psykisk helbred.

Aloe Vera planten kan være et effektivt hjælpemiddel mod dine søvnproblemer. Undersøgelser viser, at planten effektivt renser luften for skadelige kemikalier, der truer din sundhed. Men samtidig med det udleder den også ilt i det rum, den står i. Ved at få ekstra mængder af frisk ilt til hjernen om natten, får du lettere ved at blive rolig og veltilpas i kroppen, så du får de bedste betingelser for en god og dyb søvn. Derfor kan det være en god idé at sætte en Aloe Vera plante i dit soveværelse, så den både kan være dekorativ og søvndyssende.

Helende egenskaber til sårheling og irriteret hud

Bumser, brandsår og hudafskrabninger. Der er mange måder for huden at vise en skade på. Her er Aloe Vera et unikt middel til at lindre og hele hudskader. Har du en Aloe Vera plante derhjemme, kan du selv lave din egen helende gel. På den måde er du fri for at købe cremer og gel på dit apotek eller hos Matas . Men hvordan hjælper Aloe Vera din hud?

Aloe Vera indeholder aloe-emodin, der er et økologisk stof, som effektivt modvirker bakterier. Det forsyner derfor Aloe Vera med antiseptiske og antibakterielle egenskaber – og det hjælper med at rense sår og betændelsestilstande som bumser, så huden hurtigere heler op. Samtidig stimulerer gelen fra Aloe Veras blade din krops kollagenproduktion. Kollagen er bindevævets fibre, og det vil sige, at dannelse af nye blodkar og bindevæv hjælper med at hele huden.

Hvis du har fået et sår, kan du derfor selv mikse din egen helende gel sammen fra din stueplante. På den måde får du 100 % ud af plantens gavnlige effekter – helt uden kemi og konserveringsmidler i en gel, du køber dig til.


Opskrift til hjemmelavet Aloe Vera gel

Du skal bruge: 3 stængler Aloe Vera, 1 spiseskefuld hvedekimolie, 1 spiseskefuld citronsaft.

  1. Vand din Aloe Vera plante hver dag i en uge, så den trækker masser af vand, inden du laver gelen. Sørg dog for kun at vande i mindre mængder, så den ikke overvandes.
  2. Skær tre stængler af planten og fjern ’tænderne’ på bladenes sider.
  3. Læg bladene i en skål med koldt vand i 24 timer, men skift vandet ud jævnligt. Gerne ca. hver fjerde time. Når de lægger i vand, udskældes stoffet aloin, som kan være giftigt. Derfor er dette trin særligt vigtigt.
  4. Åben hver stængel med en kniv og udtræk gelen med en ske.
  5. Kom gelen i en skål og tilsæt hvedekimolie og citronsaft. Blend alle ingredienser godt sammen.
  6. Kom til slut den hjemmelavede gel i en lufttæt beholder og opbevar den i køleskabet, så den kan holde sig længere tid.

Med din færdiglavede gel påfører du en lille mængde på et sår, brandmærke eller rift. Gelen føles kølende og beroligende på huden, så den får de bedste betingelser for at hele. Brug det gerne hver dag for at opnå en hurtig heling af huden.

Du kan også købe en færdiglavet fra Australian Bodycare 

Bio Aloe Vera gel til solskoldning, svie og kløe
Kløestillende og kølende gel til pleje af solskoldet hud og smårifter
+15.000 anmeldelser
Normalpris Fra 99,95 kr
Udsalgspris Fra 99,95 kr Normalpris
Bio Aloe Vera gel til solskoldning, svie og kløe - Kløestillende og kølende gel til pleje af solskoldet hud og smårifter

Sådan passer du en Aloe Vera plante

Hvis du anskaffer dig en Aloe Vera plante for altid at have førstehjælp ved hånden, hvis du får en hudafskrabning, brænder dig under madlavningen eller skærer dig, er det nyttigt at vide, hvordan du holder planten.

Først og fremmest gør den ikke megen væsen af sig og kræver derfor ikke den store opmærksomhed. Det eneste, planten har brug for, er gruset jord, der ikke bliver for vådt og tung. Bliver jorden al for næringsfyldt, vil rødderne blive alt for tynde. Det betyder, at du med Aloe Vera får en plante, som kan overleve på meget lidt vand takket være sin oprindelse i tørre og varme klimaer. Er du én af dem, der ofte glemmer at vande dine planter, er Aloe Veraen lige noget for dig. Der sker nemlig ikke noget ved, at planten tørrer ud, og faktisk har den helt godt af det en gang imellem.

Når du skal placere planten et sted i dit hjem, nytter det ikke noget at sætte den i en mørk entré uden naturligt lys. Planten stammer fra et solrigt sted i verden, og det betyder naturligvis, at den skal have lys – dog ikke i direkte sollys.


Hvor køber du Aloe Vera plante?

Du kan købe en Aloe Vera plante i de fleste havecentre, plante- og byggemarkeder, hvis du har lyst til at have en plante med masser af gavnlige virkninger på din sundhed ved hånden.

Ved køb af en Aloe Vera plante behøver du ikke tænke så meget over, om du kan passe den, for den er netop utrolig let at holde, da den hverken kræver megen pleje, vanding eller pasning. På den måde har du altid en naturlig hjælper inden for rækkevidde, hvis kniven kommer på afveje, knæet har været i kontakt med asfalten, eller hvis solen har været hård ved din hud.

Bio Aloe Vera gel til solskoldning, svie og kløe
Kløestillende og kølende gel til pleje af solskoldet hud og smårifter
+15.000 anmeldelser
Normalpris Fra 99,95 kr
Udsalgspris Fra 99,95 kr Normalpris
Bio Aloe Vera gel til solskoldning, svie og kløe - Kløestillende og kølende gel til pleje af solskoldet hud og smårifter