Anne Thestrup Meimbresse, Farmaceut ved Varde Apotek

Gennemlæst af Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil her »
Indholdsfortegnelse:

Hvad er underlivsbetændelse?

Underlivsbetændelse er en paraplybetegnelse, der dækker over flere forskellige betændelsestilstande i kvindens reproduktive system. Det er altså en infektion i de indre underlivsorganer, og underlivsbetændelse kan derfor både være infektion i livmoderen, i æggelederne og/ eller æggestokkene. Underlivsbetændelse omtales også ofte PID, der er en forkortelse for Pelvic Inflammatory Disease.

Betændelsen i underlivet sidder i slimhinderne i livmoder og æggeledere. Æggeleder og livmoderens slimhinde hænger sammen, og derfor vil en underlivsbetændelse både opstå i livmoderhule og æggeledere. Underlivsbetændelse kan både påvirke kvindens reproduktive organer og vævet omkring dem, og det er en hyppigt forekommende tilstand, der kræver behandling.


Derfor får man underlivsbetændelse

Hvis du får en underlivsbetændelse, skyldes det altid, at der via skeden er kommet bakterier op i livmoderen – og det er de bakterier, som giver en infektion i livmoderen. Der er flere forskellige bakterier, der kan forårsage en underlivsbetændelse.

Den hyppigste af dem er klamydia, der er en af de meget almindelige kønssygdomme, der kan ramme både mænd og kvinder. Man mener, at mere end 10.000 danske kvinder hvert år bliver smittet med klamydia. Hovedparten af kvinderne er i alderen 15-25 år.

Da de bakterier, der udløser en underlivsbetændelse, overføres til livmoderen via skeden, er sex den hyppigste årsag til underlivsbetændelse. Betændelse i underlivet ses derfor hyppigst hos kvinder, som er seksuelt aktive.

Risikoen, for at kvinder får underlivsbetændelse efter en abort, er også forøget, ligesom operation i livmoderen og brug af spiral øger sandsynligheden for underlivsbetændelse. For når der føres instrumenter op i skeden, er der større risiko for, at der samtidig overføres bakterier fra skeden til livmoderen.

Når ikke-seksuelt aktive kvinder får underlivsbetændelse, skyldes det typisk, at tarmbakterier fra endetarmen er blevet overført til skeden. Det kan ske, hvis du ved toiletbesøg tørrer dig fremad.

Toksisk chok syndrom

Endelig kan brug af tampon i for lang tid (mere end otte timer) udløse toksisk chok syndrom, der er en streptokok-/stafylokokinfektion. Denne type underlivsbetændelse er meget sjælden, men også meget farlig og kan være livstruende.

Det er derfor vigtigt, at du aldrig bruger samme tampon for lang tid ad gangen, og at du reagerer hurtigt, hvis du har mistanke om toksisk chok syndrom.


Behandling af underlivsbetændelse – Sådan behandler man betændelse i underlivet

Underlivsbetændelse er sjældent noget, der går over af sig selv, hvis bare du venter længe nok. Tværtimod kan du risikere, at din tilstand bliver forværret, hvis ikke du bliver behandlet.

Har du mistanke om underlivsbetændelse, er det derfor vigtigt, at du opsøger din læge og bliver undersøgt.

Underlivsbetændelse skal altid behandles

Søger du ikke behandling, kan underlivsbetændelsen i nogle tilfælde gå over af sig selv, men du risikerer, at ’prisen’ for en ubehandlet underlivsbetændelse er kroniske smerter, tilbagevendende underlivsbetændelse, og at du får sværere ved at blive gravid eller måske slet ikke kan blive gravid.

Som oftest vil underlivsbetændelsen i første omgang sidde i livmoderen og måske i æggelederne. Breder infektionen i underlivet sig til æggestokkene, er det mere alvorligt.

Behandlingen vil altid afhænge af, hvad årsagen til underlivsbetændelsen er. Skyldes det klamydia, vil du blive behandlet for klamydia. Skyldes det andre bakterier, er behandlingen en anden.

I alle tilfælde vil behandlingen typisk være en tabletbehandling med antibiotika. Behandlingen varer normalt en til to uger.

I behandlingstiden vil du som regel blive anbefalet at holde dig i ro og undgå sport og fysisk aktivitet, så du ikke så let risikerer, at betændelsen breder sig yderligere.

I sværere tilfælde af underlivsbetændelse kan det være nødvendigt med et kirurgisk indgreb. Det sker typisk, hvis der er opstået en byld mellem æggelederne og æggestokkene. I sjældne og særligt svære tilfælde kan det være nødvendigt at fjerne æggeledere og æggestokke.

2 intimpleje produkter mod tørhed, lugt & kløe
Intimprodukter mod svie, kløe og intim irritation
+15.000 anmeldelser
Normalpris 229,95 kr
Udsalgspris 229,95 kr Normalpris 259,90 kr
2 intimpleje produkter mod tørhed, lugt & kløe - Intimprodukter mod svie, kløe og intim irritation

Hvilke skader kan en ubehandlet underlivsbetændelse forårsage?

Hvis du bliver behandlet for en infektion i underlivet forholdsvis hurtigt, vil du ikke få senfølger eller andre skader på dine underlivsorganer. Går du derimod rundt med en ubehandlet underlivsbetændelse igennem længere tid, kan det medføre skader. Betændelsen kan sprede sig og danne bylder i underlivet, som forårsager kroniske underlivssmerter.

Men en ubehandlet underlivsbetændelse kan i yderste konsekvens også gøre det svært eller helt umuligt at blive gravid. Det gælder for langt de fleste tilfælde, hvor infektionen skyldes klamydia. Denne type bakterie kan lave store skader på æggeledernes slimhinder, og det bliver derfor svært at transportere ægget ned til livmoderen.

Hvordan finder du ud af, om du har en underlivsinfektion?

Som nævnt tidligere er det vigtigt, at du opsøger en læge, hvis du har den mindste mistanke om infektion i underlivet. Har du derfor én eller flere af de ovennævnte tegn og symptomer på underlivsbetændelse, er det nødvendigt, at du går til læge i stedet for at vente på, at det går over af sig selv. For det gør det altså sjældent. Underlivsbetændelse kræver behandling – i langt de fleste tilfælde.

En behandling af underlivsbetændelse skal nemlig sættes i gang så hurtigt som muligt. Og den eneste måde, du kan finde ud af, om du har en infektion i livmoderen og dermed en underlivsbetændelse på, er, at en læge stiller diagnosen.

Lægen vil først spørge ind til dine symptomer og på den baggrund vurdere, om du kræver yderligere undersøgelse. Gør du det, vil lægen typisk foretage en gynækologisk undersøgelse og tage en vaginal ultralydsskanning. Mens lægen undersøger dit underliv, vil han eller hun også pode din livmoderhals med en vatpind.

Podningen skal fastlægge, om der er tale om en bakterie, så diagnosen med sikkerhed kan stilles, og du får den rette behandling. Ofte sætter lægen allerede en behandling i gang med en bredspektret antibiotikabehandling, inden svaret på prøven kommer tilbage fra laboratoriet. Viser podningen et andet svar end forventet, kan det være nødvendigt at ændre i behandlingen, så du får antibiotika målrettet den type bakterie, der er skyld i infektionen.

Som sidste led i undersøgelsen for underlivsbetændelse tager lægen med stor sikkerhed også en blodprøve. Ved at tage en prøve af dit blod kan et laboratorie nemlig få en fornemmelse af din blodsænkning og antallet af hvide blodlegemer. Har du underlivsbetændelse, vil tallene oftest være forhøjede.


Undgå at få intim kløe, svie og irritation

Er du seksuelt aktiv, men med den samme partner over længere tid, udvikler I en modstandskraft over for hinandens bakterieflora.

Har du derimod skiftende partnere, og bruger I ikke kondom, udsætter du dig selv for mange forskellige nye bakterier og dermed risikoen for at få en kønssygdom. Kondom er derfor den bedste beskyttelse mod såvel kønssygdomme som underlivsbetændelse.

Ved sex kan du generelt bruge et produkt, som modvirker de bakterier, der kan medføre gener som kløe, irritation, tørhed og uønsket lugt.

Australian Bodycare Intim Glide er en gel med indhold af den naturlige antibakterielle tea tree oil, der er kendt for effektivt at modvirke bakterier.

Du kan også selv aktivt hjælpe til med at modvirke bakterier, så de ikke giver kløe, svie og irritation. Med Femigel og Femi daily får du geler, der effektivt modvirker bakterier. Femi daily kan bruges på daglig basis som forebyggelse mod uvelkomne bakterier. Og begge geler er både hormonfrie og pH-reguleret, så de hjælper med at genskabe den naturlige bakterieflora.

2 intimpleje produkter mod tørhed, lugt & kløe
Intimprodukter mod svie, kløe og intim irritation
+15.000 anmeldelser
Normalpris 229,95 kr
Udsalgspris 229,95 kr Normalpris 259,90 kr
2 intimpleje produkter mod tørhed, lugt & kløe - Intimprodukter mod svie, kløe og intim irritation
3 stk. vandbaseret glidecreme mod tørhed, svie og kløe
Intimgel til før, under og efter sex for at modvirke irritation
+15.000 anmeldelser
Normalpris 299,95 kr
Udsalgspris 299,95 kr Normalpris 359,95 kr
3 stk. vandbaseret glidecreme mod tørhed, svie og kløe

Hvordan føles underlivsbetændelse?

Underlivsbetændelse er en ubehagelig lidelse, og er du blevet ramt, vil du sjældent være i tvivl om, at der er noget i vejen.

I mildere tilfælde kan det dog være svært at vurdere, om symptomer som smerter og ændret udflåd skyldes almindelige menstruationssmerter eller noget alvorligere som underlivsbetændelse.

Får du feber samtidig med de andre symptomer, er der ofte tale om en mere alvorlig tilstand end smerter under menstruation. Er du i tvivl, bør du altid opsøge din læge, så du kan blive undersøgt, da du aldrig bør lade en underlivsbetændelse være ubehandlet.

Hos nogle kvinder er symptomerne på underlivsbetændelse ret milde (særligt i begyndelsen), og derfor kan det være svært at opdage, at der er noget i vejen. Men har du en mistanke om, at noget ikke er, som det skal være, bør du altid reagere på det.

Ved toksisk chok syndrom er de typiske symptomer en pludselig og hurtig temperaturstigning til 39-40 grader, sløret bevidsthed, dårlig almentilstand og eventuelt hududslæt. Det er heldigvis en sjælden tilstand, men den er livsfarlig, og ved mistanke er det vigtigt at handle meget hurtigt og straks komme i behandling.

Hvad er tegnene på underlivsbetændelse?

Underlivsbetændelse er ikke noget at spøge med. Dels er det ubehageligt, og dels kan en ubehandlet underlivsbetændelse have betydelige konsekvenser som kroniske underlivssmerter, tilbagevendende underlivsbetændelse, dannelse af arvæv i æggestokke og æggeledere, risiko for graviditet uden for livmoderen og/eller vanskeligheder ved at blive gravid eller endda infertilitet.

Det er altid værd at kende de typiske tegn på underlivsbetændelse, så du ved, hvornår dine alarmklokker skal ringe.

Symptomer på underlivsbetændelse

Underlivsbetændelse har typiske symptomer, som du kan holde øje med, så du opdager infektion i livmoderen, inden den gør skade. Underlivsbetændelse ledsages ofte af kvalme og feber, men du kan også have en underlivsbetændelse uden feber. Derfor kan det være svært at navigere i, men det er en god idé at opsøge læge, hvis du oplever følgende tegn:

  • Smerter nedadtil i underlivet.
  • Ændret udflåd, der typisk er forøget i mængden og ser ud og lugter på en anden måde, end det plejer. Oftest er det brunligt eller gulgrønt, tyktflydende og ildelugtende.
  • Feber og dårlig almentilstand, måske ledsaget af kulderystelser, kvalme og opkastning.
  • Pletblødning mellem menstruationer eller efter sex.
  • Kraftigere eller mere smertefulde menstruationer end normalt.
  • Smerte eller svie ved vandladning.

Forveksl ikke underlivsbetændelse med skedekatar

Selvom en livmoderhalsbetændelse og generel underlivsbetændelse er en infektion og dermed en betændelsestilstand, må det ikke forveksles med skedekatar. Skedekatar dækker over betændelse i skeden og opstår, når skedens miljø ændrer sig. Miljøet i skeden er fra naturens hånd surt på en syrebaseskala, hvilket medvirker til at holde skede og slimhinder sunde og i den rette bakterieflora.

Selvom surhedsgraden veksler gennem hele menstruationscyklussen, er der først tale om skedekatar, hvis ændringen bliver så markant, at de forskellige bakterier formerer sig og danner en ubalance.

Skedebetændelse kan give nogle af de samme tegn og symptomer som underlivsbetændelse. Det gælder blandt andet:

  • Øget og ændret udflåd, der både skifter farve og lugt. Ofte med en skummende og tyk konsistens, som afgiver skarpe lugtgener.
  • Fornemmelsen af at ’tisse glasskår’, der dækker over en sviende og brændende fornemmelse, når du går på toilet.
  • En dump følelse og tyngdefornemmelse nedadtil i underlivet.

Skedekatar er ikke farligt, men det er stadig en ubehagelig og generende tilstand. Og fordi skedekatar har mange lighedstegn med symptomer og tegn på underlivsbetændelse, er det endnu en god grund til at gå til lægen og få klarlagt, hvad ændringerne i underlivet skyldes.

Ligesom ved mange andre lidelser kan symptomerne være de samme for forskellige tilstande. Det gælder også for underlivsbetændelse. Eksempelvis kan blindtarmsbetændelse, urinvejsinfektion, graviditet uden for livmoderen og en bristet vandcyste på æggestokken give nogle af de samme symptomer, og derfor forveksles de ofte med underlivsbetændelse.


Underlivsbetændelse efter fødsel

Under en fødsel har bakterier lettere adgang til at trænge op i livmoderen. Veerne betyder desuden, at bakterier kan blive presset ud i vævet omkring livmoderen. Skulle der komme bakterier op i livmoderen, bliver du ikke nødvendigvis syg af i det. Men i nogle tilfælde kan det føre til en underlivsbetændelse.

Fødsel ved kejsersnit medfører en øget risiko for underlivsbetændelse. Her åbnes livmoderhulen gennem huden, og det gør det lettere for bakterier at trænge ind.

En fødsel er i det hele taget en hård belastning for kroppen, og i perioden efter fødslen sker der også store forandringer i kroppen.

De første seks uger efter fødslen kaldes barselsperioden. Netop i den periode er risikoen for underlivsbetændelse større end ellers.

Underlivsbetændelse er en af de største årsager til, at kvinder får barselsfeber. Her er symptomerne primært feber, og derudover kan der blandt andet være smerter i underlivet, generelt ubehag og ildelugtende udflåd.

Oplever du den type symptomer, bør du søge læge og blive undersøgt.


Underlivsbetændelse efter abort

I forbindelse med en abort føres der instrumenter op i skeden og livmoderen. Selvom instrumenterne selvfølgelig er sterile, og det hele foregår under gode hygiejniske forhold, er der altid en vis risiko for, at der føres bakterier fra skeden med op i livmoderen.

Der er så mange forskellige mikroorganismer i skeden, at risikoen altid vil være til stede.

Hvis du efter en abort oplever symptomer som smerter i underlivet og maven, utilpashed, feber, kvalme, tykt og ildelugtende udflåd, smerte ved vandladning eller andre former for ubehag, kan det være tegn på underlivsbetændelse.

Har du mistanke om, at du har fået underlivsbetændelse, er det vigtigt, at du kontakter din læge, så du kan blive undersøgt og eventuelt behandlet.

Abort medfører en øget risiko for underlivsbetændelse. Det samme gør opsætning af en kobberspiral.

Risikoen er størst i de første tre måneder. Har du fået opsat en spiral, og oplever du symptomer på underlivsbetændelse, bør du altid gå til din læge og blive undersøgt.


Underlivsbetændelse uden feber

Selvom underlivsbetændelse ofte giver feber og stærke underlivssmerter, der strækker sig helt ned til hoften, behøver det ikke være tilfældet hos alle. Underlivsbetændelse behøver nemlig ikke nødvendigvis at gå hånd i hånd med feber, og i de fleste tilfælde vil der være andre symptomer, før du eventuelt får feber. Det er derfor altid vigtigt at reagere på ændringer i underlivet, da du ellers kan risikere alvorlige konsekvenser som for eksempel sterilitet.

Symptomer på underlivsbetændelse kan være smerter, ændret udflåd og eventuel pletblødning. I nogle tilfælde vil du også opleve feber, men du kan godt have underlivsbetændelse uden at være febril. Det er derfor vigtigt at huske på, at du ikke behøver have alle symptomer på samme tid, før du kan være ramt af en infektion i underlivet.

Som udgangspunkt skal to ud af tre symptomer være til stede, før diagnosen stilles: feber (temperatur over 38,5 grader), forhøjede infektionstal (måles med blodprøve) og rokkeømhed af livmoderen (ved gynækologisk undersøgelse). Det er altså ikke afgørende, at du har feber, før du kan få stillet diagnosen underlivsbetændelse. Underlivsbetændelse kan altså præsentere sig som en sygdom, hvor du blot har lettere smerter uden at føle dig meget syg.


FAQ om underlivsbetændelse


Hvordan føles underlivsbetændelse?

Symptomerne på underlivsbetændelse kan variere fra milde til stærkt ubehagelige gener. Uanset hvad, er det vigtigt, at du altid bliver behandlet, hvis du har underlivsbetændelse.
Det er derfor godt at kende de typiske symptomer: Smerter i underlivet, ændret udflåd til brunligt eller gulgrønt, tyktflydende og ildelugtende, feber og dårlig almentilstand, pletblødning mellem menstruationer eller efter sex, kraftigere eller mere smertefulde menstruationer og/eller smerte og svie ved vandladning.


Hvad er underlivsbetændelse?

Underlivsbetændelse er en betændelse i livmoderen, æggelederne og/eller æggestokkene. Betændelsen sidder i slimhinderne og skyldes altid, at der er kommet bakterier op i livmoderen via skeden.


Hvorfor får man underlivsbetændelse?

Underlivsbetændelse skyldes, at der er kommet bakterier fra skeden til livmoderen. Den hyppigste bakterie er klamydia. Underlivsbetændelse ses oftest hos seksuelt aktive kvinder. Derudover er der en øget risiko for underlivsbetændelse ved abort eller operation i underlivet og hos kvinder, der har fået opsat en kobberspiral.


Er underlivsbetændelse farlig?

En almindelig akut underlivsbetændelse, der hurtigt bliver behandlet, vil sjældent være farlig eller medføre blivende gener. En ubehandlet underlivsbetændelse kan derimod være farlig, og derudover kan den blandt andet medføre kroniske underlivssmerter, dannelse af arvæv og/eller vanskeligheder ved at blive gravid eller endda ufrivillig barnløshed.


Produkter fra Australian Bodycare

2 intimpleje produkter mod tørhed, lugt & kløe
Intimprodukter mod svie, kløe og intim irritation
+15.000 anmeldelser
Normalpris 229,95 kr
Udsalgspris 229,95 kr Normalpris 259,90 kr
2 intimpleje produkter mod tørhed, lugt & kløe - Intimprodukter mod svie, kløe og intim irritation
3 stk. vandbaseret glidecreme mod tørhed, svie og kløe
Intimgel til før, under og efter sex for at modvirke irritation
+15.000 anmeldelser
Normalpris 299,95 kr
Udsalgspris 299,95 kr Normalpris 359,95 kr
3 stk. vandbaseret glidecreme mod tørhed, svie og kløe