Anne Thestrup Meimbresse, Farmaceut ved Varde Apotek

Gennemlæst af Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil her »
Indholdsfortegnelse:

Hvad er neglerodsbetændelse?

Neglerodsbetændelse kaldes på fagsprog for paronychion og er en betændelsestilstand i neglens rod. En betændt neglerod kan både være akut og kronisk.

Ved betændelse i negleroden bliver roden ved neglen inficeret med en bakterie, som både kan ramme på hænder og fødder. Betændelse ved negl er en af de mest almindelige bakterieinfektioner i hånden. Skaden opstår ved kanten af neglen og er som oftest overfladisk. I langt de fleste tilfælde optræder skaden i væv og hud omkring finger- eller tånegl.

Neglepleje til gule negle
2 produkter til daglig pleje ved neglesvamp
+15.000 anmeldelser
Normalpris 299,95 kr
Udsalgspris 299,95 kr Normalpris
Neglepleje til gule negle - 2 produkter til daglig pleje ved neglesvamp

Akut neglerodsbetændelse

Neglebetændelse opstår, fordi hudens barriere omkring neglen bliver brudt. Når den bliver det, er neglens rødder udsatte og sårbare for bakterieangreb. Når neglerodsbetændelse opstår akut, er det ofte på grund af en infektion af bakterier, der angriber den beskadigede hud. Bakterien kan trænge igennem selv den mindste revne eller brist i huden omkring neglene, og derfor skal der ikke meget til at få neglerodsbetændelse.

Kronisk neglerodsbetændelse

En kronisk neglerodsbetændelse opstår i modsætning til en akut en af slagsen ikke pludseligt. I stedet udvikler den sig langsommere over tid – og hævelse og ømhed vil tage til over tid. Ofte er kronisk neglebetændelse forbundet med svampen Candida, der mange gange rammer flere fingre eller tæer på én gang.

Betændelse ved negleroden bør ikke ignoreres, men behandles når du opdager infektionen. Ellers kan det føre til en permanent beskadigelse og deformitet af neglens plade.


Hvordan ser neglerodsbetændelse ud – og hvem får det?

Neglerodsbetændelse optræder hyppigt som rødme ved neglerodens kant. Er negleroden beskadiget, kan neglen efterhånden begynde at danne hvide pletter.

Betændelse i negleroden kan ramme folk i alle aldre – det gælder derfor både, børn, unge, voksne og ældre. Dog er der en tendens til, at kvinder oftere døjer med neglerodsbetændelse end mænd.


Hvorfor får man neglerodsbetændelse?

Neglerodsbetændelse kan opstå på baggrund af flere forskellige årsager. Fælles for alle årsager er, at de påfører en skade i neglekanterne. En skade i neglekanten betyder, at barrieren mellem negl og hudomgivelserne omkring brydes og bliver sårbar for bakterieangreb, svampe og mikroorganismer, der dermed sætter sig som en infektion i negleroden.

Neglebidning og -pilleri

En af de mest almindelige årsager til, at du får neglerodsbetændelse, er, hvis du bider eller piller negle. I de tilfælde vil neglekanten være ekstra udsat for brud, så der er åbnet op for bakterier, der kan trænge ind i huden og give betændelse.

Manicure eller kunstige negle

Får du manicure, pedicure eller påsat kunstige negle, er risikoen for neglerodsbetændelse også større. Ofte er en af disse årsager grund til, at neglekanterne inficeres med bakterier. Når du får ordnet negle, arbejder negleteknikeren med dine neglebånd og kanter, og det kan bryde barrieren mellem negl og kant, så du får betændelse ved negleroden.

Tørre neglerødder

Har du tørre neglerødder? Det kan være årsag til, at du får neglerodsbetændelse. Ligesom al anden hud på kroppen er tørre neglebånd og -kanter særligt sårbare. Tør hud bryder lettere end fugtet og sund hud. Derfor er tørre neglebånd og -rødder ofte årsag til, at bakterier kan trænge ind i neglens kanter og efterlade dem betændte.

Nedgroede negle

Nedgroede negle er en anden hyppig årsag til, at neglerødderne bliver betændte. Nedgroede negle er en tilstand på fødder – oftest på storetåen – hvor neglenes siderande eller hjørner gror ned i tåens bløde væv, der kaldes for neglefalse. Det efterlader ofte neglerødderne irriterede og betændte.

Vand og fugt

Vand og fugtige miljøer kan tilmed være årsagen til, at du får neglerodsbetændelse. Arbejder du med hænderne i vand store dele af dagen, eller har du meget opvaskearbejde, kan det give betændelse i negleroden. Hvis neglekanterne og huden omkring neglene hele tiden er våde eller fugtige, bliver de på samme måde som tørre neglekanter mere sårbare for brud – og dermed at en bakterie kan trænge ind og give infektion.


Symptomer på neglerodsbetændelse

Hvordan ved du, om du har neglerodsbetændelse på hænder eller fødder? Der viser sig ofte nogle meget klare symptomer på, at negleroden er inficeret med en bakterie, svamp eller mikroorganismer. Derfor kan du holde øje med nogle tegn, hvis du er i tvivl om, hvorvidt du har betændelse i negleroden.

Hvis du har neglerodsbetændelse, vil du i langt de fleste tilfælde opleve rødme og hævelse, der er ledsaget af pusdannelse i negleomgivelserne. Huden på siden af neglen hæver ofte op og bliver rød og bankende. Den ømme følelse kan både være i den ene side af neglen eller begge sider, hvis huden er blevet inficeret i begge sider af neglen.

De helt klare tegn på, at du har betændelse i negleroden er derfor:

  • Rødme
  • Hævelse
  • Ømhed/smerter
  • Pusdannelse

Behandling af neglerodsbetændelse

Selvom neglerodsbetændelse er en hyppig tilstand blandt piger og drenge, kvinder og mænd i alle aldre, er det heldigvis også let at behandle og komme til livs igen. En behandling skal tage udgangspunkt i, om det er en akut eller kronisk neglerodsbetændelse, du har fået.

Behandling af akut neglerodsbetændelse

Den bedste måde at komme akut neglerodsbetændelse til livs på er ved at holde det inficerede område rent. Det kan du ganske enkelt gøre med vand og sæbe. Sørg for at vaske det betændte område med vand og sæbe 3-4 gange om dagen. Du kan til formålet bruge en sæbe med klorhexidin, der desinficerer området effektivt.

Af og til kan det være nødvendigt at supplere behandlingen med antiseptiske midler såsom olier og salve. Det kan du finde i håndkøb på dit nærmeste apotek.

For at holde dine hænder og negle sund og stærke anbefaler vi at du dagligt vasker din hænder med Body wash som indeholder den naturlige Tea Tree Oil. Derudover kan du dagligt bruge nail repair til dine negle.

Neglepleje til gule negle
2 produkter til daglig pleje ved neglesvamp
+15.000 anmeldelser
Normalpris 299,95 kr
Udsalgspris 299,95 kr Normalpris
Neglepleje til gule negle - 2 produkter til daglig pleje ved neglesvamp

Behandling af kronisk neglerodsbetændelse

Ved den kroniske neglerodsbetændelse er det vigtigt at mindske eller helt undgå de miljøer, der kan være årsag til betændelsen. Sørg derfor for, at neglerødderne udsættes mindst muligt for vandholdige og fugtige miljøer. Det betændte område skal så vidt muligt holdes tørt for at skabe de bedste betingelser for heling.

Er det et mildt tilfælde af kronisk neglebetændelse, kan du behandle med desinficerende sæbe og antiseptiske midler som ved akut neglerodsbetændelse.

Med den rette behandling kan du allerede efter 5-10 dage være betændelsen kvit.


Hvornår skal du opsøge læge?

Hvis behandlingen ikke har hjulpet inden for 14 dage, eller du er i tvivl om, hvorvidt der ligger andre mere alvorlige lidelser til grund, er det vigtigt, at du opsøger din læge. Han eller hun kan undersøge området, diagnosticere tilstanden og vurdere, om der skal medicin eller anden behandling til.

I nogle få tilfælde er det nødvendigt at lægge et lille snit, så betændelsen kan slippe ud. Det bør du aldrig selv forsøge dig med, men altid lade en fagperson om at håndtere. Ellers risikerer du blot at gøre ondt værre.


Forebyggelse af neglerodsbetændelse

Når det kommer til dine negle og huden omkring dem, kan du selv gøre en del for at forebygge neglerodsbetændelse eller andre problemer:

På med handskerne

Arbejder du i et erhverv, hvor dine hænder ofte er udsatte for vand, eksempelvis som rengøringsassistent, frisør eller opvasker, kan du gøre det til en vane at bruge et par handsker, så dine negle og din omkringliggende hud ikke hele tiden er våde.

Klip neglene rigtigt

Når du klipper dine negle, særligt på dine tæer, er det vigtigt, at du hverken klipper neglene for korte eller for langt ned i siderne. Mange har tendens til at klippe neglene bueformede. I stedet skal du faktisk klippe neglen lige over, så du ikke klipper dem ned i det bløde væv på siderne af neglen. Gør du det, gnaver de sig lettere ned i huden, hvor de kan give betændelse.

Vælg de rigtige sko

Sørg for at gå i det rette fodtøj. Går du i sko, der er for små eller for spidse, vil de klemme tæer og negle sammen. Det skaber et dårligt miljø for dine negle, der på den trange plads trykker sig ned i neglefalsene og giver adgang til, at bakterier kan trænge ind.

Hold dine negle sunde

Den bedste måde, du kan holde neglerodsbetændelse for døren, er ved at holde dine negle sunde. Det kan du gøre ved at:

  • Undgå at hive, bide og trække. Hvis der sidder et stykke negl løs, så bid eller hiv den ikke af. Klip den i stedet over, så du ikke hiver levende væv med af.
  • Lade dine neglebånd være. Mange sidder og skubber og maser neglebåndene tilbage med en negl eller lignende. Hvis du ikke kan leve med dine neglebånd, kan du bruge en rosenpind til at skubbe dem på plads.
  • Fugte dine negle og –bånd. Det kan du gøre ved at bruge en god håndcreme et par gange om dagen. Sørg for at massere cremen grundigt ind i negl og neglebånd, og suppler gerne med en negleolie, hvis de skal have lidt ekstra fugt.
  • Tørre dine hænder og fødder grundigt. Når du har været i bad eller vasket hænder, er det vigtigt, at du tørrer hænder og fødder grundigt. Sidder der fugt indespærret, er det en varm velkomst til, at bakterier kan formere sig i området omkring dine neglesider.
  • Bruge handsker. Hvad enten du skal gøre rent eller vaske op, er det en god idé at bruge handsker, der beskytter dine hænder mod vand.
  • Anvende milde neglelakfjernere. Hvis du er typen, der ofte bruger neglelak, bruger du sikkert også hyppigt neglelakfjerner. Sørg for at fjerne neglelakken med et produkt uden acetone. Acetone er meget hård mod hud og negle, der let udtørrer og bliver sårbare overfor brud og bakterieangreb.
Neglepleje til gule negle
2 produkter til daglig pleje ved neglesvamp
+15.000 anmeldelser
Normalpris 299,95 kr
Udsalgspris 299,95 kr Normalpris
Neglepleje til gule negle - 2 produkter til daglig pleje ved neglesvamp

FAQ

Hvad er neglerodsbetændelse?

Betændelse i negleroden er en tilstand, der kan ramme både negle på hænder og fødder. Der findes en kronisk og akut udgave af neglerodsbetændelse. Den akutte betændelse opstår pludseligt og skyldes ofte en skade i hudbarrieren omkring neglen, der er inficeret med en bakterie. Kronisk neglerodsbetændelse udvikler sig langsomt og skyldes ofte en infektion med Candida-svamp.


Hvorfor får jeg neglerodsbetændelse?

Har du tendens til at bide eller pille i negle og huden omkring, er der øget risiko for, at bakterier inficerer området og sætter sig til en betændelse. Andre årsager kan være for tørre eller fugtige neglerødder, hvis du arbejder meget med vand, eller du bruger udtørrende produkter. Dertil kan forkert fodtøj og klipning af negle være årsag til, at negleroden bliver betændt.


Hvilke symptomer viser sig ved neglerodsbetændelse?

Neglerodsbetændelse viser sig ofte som hævelse og rødme på siden af neglen. Ofte er det ledsaget af ømhed og smerter, der forværres, hvis området berøres.


Hvordan behandler jeg neglerodsbetændelse?

Den bedste behandling af neglerodsbetændelse er at holde det betændte område rent med vand og sæbe flere gange dagligt. Det kan suppleres med antiseptiske midler. Samtidig er det vigtigt at mindske fugtige miljøer, så huden omkring neglene ikke hele tiden er fugtig.


Hvordan forebygger jeg neglerodsbetændelse?

For at forebygge neglerodsbetændelse kan du sørge for at bruge handsker ved vandholdigt arbejde og tørre hænder og fødder godt efter bad. Find fodtøj, der ikke klemmer tæerne, og sørg for ikke at klippe neglene for korte og for langt ned i siderne.