Sådan fjerner du hård hud på hænderne
Efter en lang dag med havearbejde eller flere hårde timer i motionscenteret, har du sikkert oplevet at få hård hud i håndfladerne eller på de steder på fingrene, der har haft fat om spaden eller håndvægten.
Den hårde hud på hænderne og fingrene er kroppens naturlige reaktion ved hudbelastning. Læs om, hvordan du fjerne den hårde hud.
Indholdsfortegnelse
Hvad er hård hud?
Huden er kroppens største organ, og den består af hele tre lag: overhud, læderhud og underhud. Når du får hård hud, skyldes det, at overhuden bliver tykkere. Din hud er tyndest på øjenlåg og håndrygge, mens den er tykkest i håndflader og på fodsålerne. Derfor er det også typisk her, du kan få hård hud.
Hård hud er almindeligt hos alle mennesker. Den hårde hud opstår, fordi din hud bliver udsat for et tryk gennem længere tid. Udsættes huden på dine hænder eller fødder for overbelastning i en længere periode, så vil huden tage skade og blive helt hård.
Får huden kun almindelige belastninger i små doser, vil den bevare sit bløde udtryk. Men når huden belastes for meget, så begynder den at fortykke sig – og det er det, vi kender som hård hud. Hvis du har hård hud, er det altså din krops naturlige måde at fortælle dig, at noget er galt, og at du skal afhjælpe den fortykkede hud.
Hård hud på håndværkerhænder
Hård hud på hænderne opstår typisk, hvis du har et hårdt fysisk arbejde præget af gentagelser. Er du murer eller tømrer, ved du at hænderne bliver udsat for et hårdt pres i det daglige. Over tid giver det hårde dannelser af hud i håndfladerne, fordi du dagligt udsætter huden for de samme belastninger – for eksempel ved at hamre, skrue, spartle osv.
Træning med handsker
Hvis du styrketræner i et fitnesscenter, har du sikkert oplevet, at dine håndflader laver sammentrækninger af hård hud efter længere kontakt med vægtstang eller håndvægte.
Det sker, fordi huden bliver belastet det samme sted jævnligt, når du gentager serier – og det reagerer huden på. Du kan beskytte dine hænder og fingre ved for eksempel at træne med fingerløse handsker.
Brug en scrub
Har du fået hård hud, kan du bruge en scrub til at fjerne de døde hudceller på hænderne, så den efterfølgende pleje trænger bedre ind. Det kan for eksempel være Australian Bodycare Body Scrub med knuste abrikoskernefrø og den naturlig Tea Tree Oil. Scrubben giver en plejende rensning i dybden, der efterlader din hud blød og opfrisket.
Smør dagligt med creme
Har du problemer med hård hud på hænder og fingre, er det en god ide med daglig pleje med en håndcreme. Hand Cream fra Australian Bodycare er en plejende creme til tør og beskadiget hud på hænderne.
Antiseptisk Tea Tree Oil modvirker, at bakterier sætter sig på huden, og huden heler hurtigere. Cremen indeholder også den naturlige ingrediens Troldnød, der lukker porerne og gør, at huden ikke tørrer ud.
Fodcreme til hånden
Hvis problemet med hård hud på hænderne er meget stort, kan du også bruge en fodcreme beregnet til at fjerne hård hud på fødderne. Australian Bodycare Foot Cream indeholder den unikke kombination af hele 10% Urea, 10% Shea smør og den naturlige Tea Tree Oil. Cremen modvirker revnedannelse i huden, opløser det hårde hud og mindsker dannelsen af ny hård hud.
Vores Corn Stick mod ligtorne er også god mod hård hud på hænderne. Du kan duppe det udsatte sted på hænderne morgen og aften og derefter file let på den hårde hud med en våd pimpsten.
Vær varsom med sandpapir
Når du vil fjerne den hårde hud, er det en god idé at putte hænderne i varmt sæbevand for at blødgøre huden. Dette bør du også gøre, før du eventuelt begynder at skrabe på den hårde hud.
Du kan også gnide sandpapirsskiver eller pimpsten varsomt over områderne med hård hud eller forsigtigt skrabe eller skære det yderste af den hårde hud af. Pas på ikke at tage så meget hud af, at du begynder at bløde. Det kan både skabe infektion og danne grobund for ny hård hud.
Olier til at blødgøre huden
Vegetabilske olier er altid en god start til at bløde den hårde hud på hænderne op med. Hvis du vælger olier, skal du være forberedt på, at det er en proces, som tager længere tid, da huden først skal blødgøres, herefter genoprettes og så komme i balance igen. Du skal derfor nok ikke forvente at se et resultat fra den ene dag til den anden.
Du bør benytte olier, som arganolie, nigellaolie, jojobaolie eller kokosolie, da disse er mest velegnet, men også olivenolie eller solsikkeolie kan anvendes.
Smør huden minimum 2 gange om dagen, f.eks. morgen og aften, og sørg samtidig for, at huden er fugtet i løbet af dagen, hvis der er behov for dette.
Selv når du er kommet problemet til livs, bør du fortsætte med at benytte enten olie eller creme til at forebygge, at den hårde hud kommer tilbage.
Løg og citron
Der findes også flere alternative husråd, når du skal den hårde hud til livs. Til et af dem skal du bruge løg, citron og salt. Metoden er god til at fjerne bakterier, døde hudceller og blødgøre hård hud. Dertil kommer, at du også vil opleve, at huden bliver plejet.
Du skærer et halvt løg i fine tern, og blander det i en skål med et par dråber citronsaft eller citronolie. Tilsæt derefter en teskefuld havsalt. Rør de 3 ingredienser godt sammen.
Placér dem herefter på de områder, hvor du har problemer, og læg an bandage over, og sov med det natten over. Om morgenen tager du bandagen af, og skyller hånden med varmt vand og vasker den med en mild sæbe.
Gentag dette hver anden dag i en periode på 10-14 dage, herefter huden er løsnet op, og du er tæt på at være kommet problemet med hård hud til livs.
Ved fortsat smerte i huden
Hvis du selv kan afhjælpe dine problemer med den hårde hud, er der jo ingen grund til at opsøge en læge. Har du derimod fortsatte smerter, diabetes eller dårligt kredsløb, bør du opsøge din læge og få ham til at se på din hårde hud. Du bør gå til lægen, fordi de nævnte tilfælde kan øge din risiko for infektion.