Anne Thestrup Meimbresse, Farmaceut ved Varde Apotek

Gennemlæst af Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil her »
Indholdsfortegnelse:

Hvad er collagen?

Collagen (også kaldet kollagen) er kroppens uundværlige byggesten til brusk og knogler.

Det er det protein, der er allermest af i kroppen, og det udgør omkring 30 % af kroppens samlede proteinmasse. 

Collagen dannes af kroppens hudceller og findes primært i hudens bindevæv, knogler og brusk. Det spiller en afgørende rolle for kroppens evne til at opretholde styrke og elasticitet.


Hvorfor har huden brug for collagen?

Collagen vedligeholder hudens styrke og elasticitet, hjælper med at holde huden fast, og hindrer rynker og linjer i at opstå i huden. 

Når collagenproduktionen falder, bliver hudens bindevæv svagere, og huden mister elasticitet, spændstighed og glød. Og når huden bliver mindre elastisk, udvikles der rynker.

Jo strammere bindevæv, jo færre rynker og mere frisk hud. Produktet Pre Aging Serum fra Australian Bodycare booster hudens evne til at optage collagen.

Pre–aging Serum til at forebygge alderstegn
Anti–age serum med Hyaluronsyre, Peptider & Koffein til rynker
+15.000 anmeldelser
Normalpris 119,95 kr
Udsalgspris 119,95 kr Normalpris
Pre–aging Serum til at forebygge alderstegn - Anti–age serum med Hyaluronsyre, Peptider & Koffein til rynker

Kroppens produktion af collagen aftager med alderen

Selvom det er naturligt at få rynker, er der mange, der foretrækker at opretholde smidig, elastisk og mere ungdommelig hud. Det hjælper collagen med. Men til trods for at huden selv producerer collagen, falder produktionen, jo ældre du bliver. 

Fra cirka 30-års alderen falder hudcellernes dannelse af collagen, hvilket går ud over hud, hår og negle. 

Eftersom det øverste lag i huden bliver tyndere med alderen, kan du ty til kosttilskud, der stimulerer kroppens egen produktion af collagen og vedligeholder en normal hud. 

Ved at tilføre huden ekstra collagen med tilskud kan du øge hudens densitet, mindske aldringstegn og opnå en pæn og sund hud.


Pæn hud – og sundt hår

Vores kroppe har brug for keratin og mineraler for, at håret kan gro – og netop produktionen af keratin afhænger af collagen, hvor man finder de fleste aminosyrer, som er nødvendige for at producere keratin. 

Ved at stimulere kroppens produktion af collagen med kosttilskud kan du opretholde et sundt og smukt hår samtidig med en smidig og elastisk hud.


Kollagentilskud med peptider hæmmer aldringstegn 

Peptider fungerer som byggesten for alle proteiner som collagen, elastin og keratin. De fås i mange forskellige skønhedsprodukter, såsom Pre-aging Serum fra Australian Bodycare, hvor peptider og koffein er med til at holde huden sund og glat, og bakuchiol virker mod dybe rynker.

I et omfattende studie på området har man undersøgt effekten af otte ugers indtag af kosttilskud med 10 gram kollagenpeptid om dagen. Her blev det konkluderet, at tilskuddet øgede densiteten af hudens kollagen og øgede hudens hydrering

Derudover viser andre studier, at fibroblastceller, der udgør en del af hudens bindevæv, responderer på eksponering af kollagenpeptier. Eksponeringen øger celledelingen og cellefornyelsen, hvilket hæmmer aldringstegn.


Forskellige former for produkter med collagen 

Når kroppens egen produktion af collagen aftager med alderen, kan du med fordel gå ind og booste produktionen selv. Det findes der flere typer produkter, der kan hjælpe dig med.

Du kan få mere viden om de forskellige produkter herunder.


Kosttilskud

Du kan få kollagen kosttilskud på flere måder.

For eksempel som kollagen pulver, hvilket er en nem og lækker måde at inkorporere din daglige dosis kollagen i din rutine. Kollagen pulver indtages med væske en gang dagligt, og du kan få det med eller uden smag. 

Der findes også kollagen kapsler eller piller, der også er en nem måde at sikre et dagligt indtag på.


Hudplejeprodukter

Komplette kollagen-molekyler er for store til at trænge igennem hudens barriere med creme og serum. Derfor har hudplejeprodukter fokus på at indeholde stoffer, som booster produktionen af collagen frem for direkte at indeholde det. Et eksempel på en creme, der booster collagen produktionen er Face Tonic fra Australian Bodycare.

Når du hører om kollagen creme eller kollagen serum, er det ingredienserne, du skal være opmærksom på. Her er det specielt C-vitamin, du skal bide mærke i, for det er essentielt for en normal dannelse af collagen. 

Har du mangel på C-vitamin, går det ud over produktionen af collagen i din krop. 

Er du nysgerrig efter eksempler, kan du læse videre og se, hvordan ingredienser i hudplejeprodukter kan hjælpe dig på vej til en sund og pæn hud.


Boost produktionen af collagen med C- og E-Vitamin

Det første eksempel er Aloe Vera anti-age Serum fra Australian Bodycare, som indeholder C-, E- og F-Vitamin. 

C-vitamin bidrager til kroppens normale kollagendannelse og hjælper med at forebygge fine linjer og rynker, hvorfor du ofte finder både C- og E-vitamin i antiage produkter – de to vitaminer spiller ofte godt sammen.

Du kan med fordel kombinere serummet med flere produkter, der også booster collagen i kroppen – for eksempel Australian Bodycare Ansigtscreme, der også indeholder E-vitamin.

Udover at efterlade huden elastisk og smidig, virker E-vitamin som en antioxidant, der beskytter kroppens celler mod frie radikaler, der forårsager skader på kroppens kollagen. Før du bruger ansigtscremen, kan du med fordel bruge en skin tonic til dybderens, der tilfører fugt – for eksempel vores dybderensende tonic med Tea Tree Oil mod bumser og hudorme.

Du kan også ty til Pre-aging serum fra Australian Bodycare, der blandt andet indeholder peptider og bakuchiol. Begge virker effektivt mod fine linjer og dybe rynker, der kan påvirke kollagenfattig hud på en positiv måde.

Aloe Vera Bio & C,E, F vitamin Anti age Serum
Serum med Aloe Vera, Tea Tree Oil og Hyaluronsyre mod rynker
+15.000 anmeldelser
Normalpris 119,95 kr
Udsalgspris 119,95 kr Normalpris
Aloe Vera Bio & C,E, F vitamin Anti age Serum - Serum med Aloe Vera, Tea Tree Oil og Hyaluronsyre mod rynker

Kost

Der findes også fødevarer med kollagen, du kan spise til hverdag:

  • Kød – især okse, kylling, svinekød, ged og hjort
  • Fisk – især fed fisk som tun og laks
  • Gelatine – findes i mange desserter 
  • Æg

Mad med kollagen er ikke nødvendigvis vegetar-venligt. Er du ikke den store kødspiser, kan du i stedet kaste dig over fødevarer, der bidrager til normal dannelse af kollagen. Det gælder følgende: 

  • Røde frugter og grøntsager – såsom æbler, kirsebær, jordbær, rødbeder, rød peber og tomater.
  • Orange frugter og grøntsager – såsom gulerødder, søde kartofler, mango og abrikoser.
  • Frugter, der er rige på C-vitamin – såsom citroner, appelsiner, kiwi, mango, ananas og grapefrugt.

FAQ


Hvad er kollagen?

Kollagen (også kaldet collagen) er protein i vores bindevæv, hudceller og sener. Det udgør cirka 30 % af kroppens samlede proteinmasse, og det er en vigtig byggesten for vores brusk og knogler.


Hvad er kollagen lavet af?

Kollagen er sammensat af tre forskellige aminosyrer: Prolin, glycine og hydroxyprolin. Alle tre er vigtige komponenter i brusk, sener, hud og ledbånd.


Er der bivirkninger ved ekstra indtag af collagen?

Nej, der er ingen kendte bivirkninger ved at tage collagen. Det er i forvejen det protein, der findes mest af i din krop.


Hvordan får jeg mere kollagen?

Du kan få mere kollagen ved at spise fødevarer, der er rige på C-vitamin, eller du kan ty til kosttilskud i form af pulver eller kapsler. Du kan også bruge hudplejeprodukter med ingredienser, der booster kroppens naturlige produktion af kollagen.


Hvilken kollagen er bedst mod rynker?

Der findes ikke én kollagen, der direkte er “bedst” mod rynker. Du kan eventuelt vælge et tilskud, hvor optageligheden er høj, eller hvor der er suppleret med C-Vitamin, der bidrager til kroppens normale kollagenproduktion.


Hvad gør kollagen ved huden?

Kollagen hjælper med at opretholde hudens fasthed og elasticitet, hvilket kan reducere forekomsten af rynker og linjer. Det dannes i hudcellerne og sørger for, at kollagenet i bindevævet holder huden elastisk. 

4–pak til til rynker og dehydreret hud
Komplet Anti Age pakke mod rynker og tør hud i ansigtet
+15.000 anmeldelser
Normalpris 449,95 kr
Udsalgspris 449,95 kr Normalpris 619,95 kr
4–pak til til rynker og dehydreret hud - Komplet Anti Age pakke mod rynker og tør hud i ansigtet