Anne Thestrup Meimbresse, Farmaceut ved Varde Apotek

Gennemlæst af Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil her »
Indholdsfortegnelse:

Hvad er bumser på brystet?

Bumser optræder ofte i ansigtet, men du kan også sagtens få dem på brystet. Bumser på brystet er ligesom i ansigtet og på resten af kroppen en rød hævelse i huden med et underliggende gulligt puds, der ofte opstår på de mest uheldige tidspunkter.

Ofte er de forbundet med skam og i svære tilfælde social angst. Bumser på brystet er et stort problem for mange og kan medføre, at den ramte ikke tør smide blusen i fællesbadet eller på stranden om sommeren. Derfor kan de være et stort problem i hverdagen og ikke mindst i sociale sammenhænge.

Bumser på brystet er en urenhed i hudens porer og talgkirtler på brystet og er en tilstand af betændelse under huden. Den viser sig netop som en rød hævelse, der ledsages af gult puds. Har du bumser på brystet, har du derfor en urenhed, som medfølger en betændelse i din hud på denne del af kroppen.

For at forstå bumser på brystet mere indgående, kræver det en forståelse af, hvorfor de opstår. Det får du i det følgende indblik i.


Hvad skyldes bumser på brystet?

Hvilke årsager findes til bumser på brystet? Der kan være flere grunde til, at bumserne pibler frem på brystet.

Store porer og overproduktion af talg

Bumser opstår, når skidt, fedt og snavs tilstopper porerne. Det danner en lille sort prik, også kaldet en hudorm, som videreudvikler sig til en reel bums. Bumser ses ofte på brystet, fordi det er et kropsområde med store porer – så her kan der samle sig masser af snavs, sved og bakterier.

Samtidig skyldes bumserne på brystet også en overproduktion af talg i dine talgkirtler. Talg findes naturligt i huden, og det er et stof, der er medvirkende til at holde huden fugtet og sund. Talg er en væske af kolesterol, fedt og voksarter, som smører hud og hår fra indersiden, så din hud ikke udtørrer.

Men danner du for meget talg, kan talgkirtlerne ikke følge med. Det betyder, at udgangene fra talgkirtlerne overbelastes, og fedtet kan derfor ikke transporteres væk. På den måde ophobes fedtet, fordi produktionen af talg bare bliver ved. Talgkirtlen svækkes og affaldsstoffer og fedt sætter sig som bakterier i kirtlen, der bliver irriteret. Irritationen sætter sig til en betændelse lige under huden, og det giver dig en rød og øm bums.

Hormonel ubalance

Bumser på brystet opstår også ofte som følge af en hormonel ubalance. Det kan eksempelvis være stress- og kostbetinget, og for kvinder kan der komme rod i hormonerne under en graviditet.

Det er ikke som sådan videnskabeligt bevist, at chips og andre fedtholdige madvarer kan have indflydelse på dannelsen af bumser, for selvom du spiser en sund og varieret kost med masser af næringsrige råvarer, kan du også blive ramt af bumser på brystet.

Dog har nogle fødevarer en vis andel i, at nogle får bumser på brystet eller andre steder på kroppen. Det gælder særligt mælk og mælkeprodukter, fordi de på samme måde som hormoner kan ændre produktionen af talg. Komælk er rig på bioaktive molekyler og hormoner, og derfor kan din huds reaktion derpå være små røde og irriterede bumser på brystet.

Pakke til eksfoliering
3 produkter til dybderens af talgknopper og uren hud på kroppen
+15.000 anmeldelser
Normalpris 299,95 kr
Udsalgspris 299,95 kr Normalpris 379,95 kr
Pakke til eksfoliering - 3 produkter til dybderens af talgknopper og uren hud på kroppen

Hvem er oftest ramt af bumser på brystet?

Bumser på brystet kan være et stort problem. Og det rammer både mænd og kvinder i alle aldre. Ofte får unge drenge og piger i puberteten bumser på brystet, fordi kroppens hormonproduktion øges i disse år, og det skaber en ubalance i hormonsystemet. Det påvirker dermed produktionen af talg, så huden bliver mere fedtet og mere udsat for bumser.

Dog er bumser på brystet for mænd og kvinder også et udbredt problem, som ikke kun er isoleret til teenageårene. Særligt mænd og kvinder, der dyrker meget motion, hvor porerne tilstoppes af sved og skidt, kan være udsatte for at få bumser på brystet. Bumser på brystet hos kvinder er tilmed ofte forbundet med graviditet, fordi hormonerne her farer rundt i kroppen.


Symptomer på bumser på brystet

Det er ikke svært at konstatere, om du har bumser på brystet eller ej. Bumser på brystet viser sig som røde knopper med et gulligt betændt puds. De kan endda være store og dybe fortykkelser, som indeholder et gult og slimet sekret. Bumserne kan vise sig på brystkassen såvel som mellem brysterne.

Ofte kan bumsen føles øm på grund af betændelsen, men det er ikke altid tilfældet. Betændelsen og symptomerne går i sig selv igen efter dage til uger – alt afhængig af dybden og graden af betændelse.


Hvilken behandling er der til bumser på brystet?

Bumser på brystet kan være til stor gene, men der er heldigvis mulighed for at behandle bumserne effektivt med den rette indsats.

Pakke til eksfoliering
3 produkter til dybderens af talgknopper og uren hud på kroppen
+15.000 anmeldelser
Normalpris 299,95 kr
Udsalgspris 299,95 kr Normalpris 379,95 kr
Pakke til eksfoliering - 3 produkter til dybderens af talgknopper og uren hud på kroppen

Hold huden ren

En af de vigtigste metoder til at få brugt med bumser på brystet er at holde huden ren og fri for bakterier. Det gælder særligt, hvis du har dyrket sport og svedt meget. Dog skal du ikke overvaske huden, da det også kan irritere den.

Med Australian Bodycares komplette pakke bestående af Body Scrub, Body Wash og Body Lotion får du en helstøbt dybderensning af huden. Alle tre produkter indeholder den naturlige ingrediens Tea Tree Oil, der effektivt modvirker bakterier og lægger en beskyttende hinde over huden, så bakterier får svært ved at trænge ind i porer, og bumser sværere ved at udvikle sig på huden.

Brug bodyscrubben til at rense huden effektivt for døde hudceller, skidt og snavs, så alle urenheder fjernes. Scrubben fugter huden, så den føles blød, samtidig med at det naturlige allantoin i produkterne virker lindrende på kløe og fremmer hudens naturlige celledeling. Brug den i blide cirkelbevægelser og vask af med rindende vand. Bodyscrubben er andet step til at få bugt med bumser på brystet. Vask først huden med den effektive Body Wash, der blidt vasker huden ren og gør den glat og smidig. Afslut med Body Lotion, som lægger det sidste beskyttende lag, der modvirker nye angreb af bakterier.


Behandling med medicin

De gode plejerutiner i det daglige er ofte en effektiv behandling til bekæmpelse af bumser på brystet. Men er dit problem meget udtalt, kan det være nødvendigt med medicinsk behandling. Her kan en tablet- eller cremebehandling med skrappere midler være nødvendig.

I det tilfælde skal du tale med din læge, som ofte vil henvise dig til en specialiseret hudlæge. Han eller hun kan bedst undersøge din hud og derudfra vurdere, hvordan du bedst behandles.


Forebyggelse af bumser på brystet

Hvad kan jeg selv gøre mod bumser på brystet, tænker du måske? Faktisk er der en hel del forebyggende, du kan gøre, så du undgår at få bumser. Men nogle gange er selv de bedste plejerutiner og en sund kost ikke nok, hvis dine hormoner driller tilstrækkeligt. Her er alligevel et par gode råd til forebyggelse af bumser på brystet.

  • Tag ikke for lange og varme bade. Varmt vand føles dejligt på kroppen, men det udtørrer også huden, så din egen fugt- og fedtproduktion går i gang.
  • Vask dig altid, når du har dyrket sport eller svedt meget. Sveden kan sætte sig som bakterier og give dig bumser på brystet.
  • Spis sundt og varieret med masser af vitaminer og mineraler.
  • Undgå stress ved at planlægge din tid bedre. Stress kan sætte gang i hormonerne og give bumser.
  • Vælg løstsiddende tøj i bomuld, som du og din hud kan ånde i.
  • Klem ikke dine bumser. Det gør blot ondt værre og kan føre til grimme ar, irritation og spredning af bakterier, som giver endnu flere bumser.
Pakke til eksfoliering
3 produkter til dybderens af talgknopper og uren hud på kroppen
+15.000 anmeldelser
Normalpris 299,95 kr
Udsalgspris 299,95 kr Normalpris 379,95 kr
Pakke til eksfoliering - 3 produkter til dybderens af talgknopper og uren hud på kroppen