Anne Thestrup Meimbresse, Farmaceut ved Varde Apotek

Gennemlæst af Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil her »
Indholdsfortegnelse:

Behandling af blister i munden

Det bedste er selvfølgelig at forebygge blister i munden, hvis du kan. Det kræver, at du ved, hvad der udløser nye udbrud. Og det er ikke altid helt så ligetil. Men har du (alligevel) fået blister i munden, er det også rart at vide, hvordan du kan behandle dem, så du kan slippe af med dem så hurtigt som muligt.

Så spørgsmålet er: Hvordan fjerner man blister i munden? Når man har fået blister i munden, handler det om at få dem væk så hurtigt som muligt – og at fjerne eller reducere smerten og ubehaget så godt som muligt, indtil de er helt væk. Det handler altså både om heling og om smertelindring.

5 måder til behandling af blister i munden:

Der findes flere forskellige muligheder for at fjerne blister i munden:

 1. Du kan bruge en mundskyllevæske. Mundskyllevæsker med indhold af Klorhexidin har dog den betydelige ulempe, at de misfarver tænderne efter længere tids brug.
 2. Du kan bruge en lokalbedøvende salve på stedet. Det dulmer smerterne, men fremmer ikke helingen af blisterne.
 3. Du kan bruge antibiotika i tabletform opløst i vand som mundskylning. Antibiotika kræver dog en recept fra din læge eller tandlæge.
 4. Du kan drikke kølige drikke og lægge is på stedet, men det lindrer kun kortvarigt og heler ikke blisterne.
 5. Du kan bruge Tea Tree Oil (tetræsolie), som er et naturmiddel, der er kendt for sin gavnlige virkning mod irritation, svie og mange andre problemer, blandt andet udløst af bakterier. Brug en mundgel med Tea Tree Oil. Tryk lidt gel ud på din finger og påfør direkte på blisten 1-4 gange dagligt. Det smager ikke særlig godt, men bare rolig. Smagen forsvinder igen efter kort tid og olien beroliger blisten.

Det er altså i høj grad en temperamentssag, om du foretrækker at afvente, at dine blister forsvinder af sig selv, om du foretrækker behandling med midler indeholdende kemi og lægemidler, eller om du vil bruge naturlige midler i behandlingen af dine blister. Det er altid en god ide at besøge din læge i forbindelse med behandlingen.

5–pak til daglig pleje af blister i munden eller på tungen
Til daglig pleje ved blæner på tungen og i munden
+15.000 anmeldelser
Normalpris 349,95 kr
Udsalgspris 349,95 kr Normalpris 399,75 kr
5–pak til daglig pleje af blister i munden eller på tungen

Hvad er blister i munden?

Blister i munden er små generende og smertefulde knopper eller sår, som sidder i mundhulen, kinden, på tungen eller på indersiden af læberne. De er hvide eller gullige og er typisk omkranset af en rød, lidt hævet ring.

Mange af os har prøvet af at have blister i munden. Enten en enkelt gang eller flere gange. Heldigvis smitter blister ikke, de er ikke farlige, og de vil hele af sig selv før eller siden. Men de er smertefulde og ubehagelige, mens de er der. Mange oplever det som en brændende fornemmelse på stedet. Alt efter hvor i munden de sidder, og hvor store de er, kan det være ekstra ubehageligt at tale og spise, når man har blister i munden.

Blister i munden skal ikke forveksles med forkølelsessår, der også svier og er ubehagelige. Forskellen er imidlertid, at forkølelsessår er en smitsom virus, det er blister ikke. Og mens blister sidder inde i munden, sidder forkølelsessår uden for munden/på læberne.

Blister i munden skal heller ikke forveksles med mundbetændelse. Ved mundbetændelse vil der godt nok også være blister eller blærer i munden, men årsagen er ikke den samme som ved blister i munden.

Blister i munden er harmløse og vil gå over af sig selv. Du kan dog behandle dine blister for at mindske smerten og ubehaget og for at slippe hurtigere af med blisterne. Men er de ikke væk efter en uges tid eller to, bør du lade din læge eller tandlæge se på dem. I sjældne tilfælde kan blister i munden være symptom på andre sygdomme eller lidelser.


Alle kan få blister i munden

Blister i munden, også kaldet blæner, blegner eller after, er en meget almindelig mundlidelse. Det er derfor noget, som læger og ikke mindst tandlæger ofte støder på.

Alle kan få blister i munden, både børn og voksne. Det er dog ofte kvinder som får det. Man mener således, at omkring 20 % af befolkningen i perioder lider af blister i munden. De fleste får heldigvis kun blister en sjælden gang imellem, mens nogle få er plaget af blister næsten hele tiden.

Tendensen til at udvikle blister i munden er arvelig. Derudover kan stress, visse fødevarer og allergi også være udløsende faktorer. Det ser dog ud til, at rygere lidt sjældnere får blister i munden end ikke-rygere.

Symptomer: Hvordan ser blister i munden ud?

 1. Størrelse: Blister er ganske små runde sår eller knopper. De er typisk omkring 5-10 mm i diameter.
 2. Farve: Blister kan være hvide eller gullige og vil ofte være omkranset af en rød rand, der måske er lidt hævet.
 3. Smerte: Blister er smertefulde og generende, og det kan gøre endnu mere ondt, når man skal tale eller spise.
 4. Placering i munden: Blister sidder indvendigt i munden – i mundhulen, kinden, på indersiden af læberne og/eller på tungen.
 5. Hyppighed: Nogle får ofte blister i munden, mens de fleste heldigvis kun får dem en sjælden gang. Omkring 20 % af befolkningen kender til problemet med blister i munden.
 6. Varighed: Nogle slipper af med deres blister i munden efter et par dage, hos andre kan et udbrud vare helt op til et par uger.

Hvorfor får man blister i munden?

Blister i munden er noget, som mange har oplevet mindst en enkelt gang. For andre er det desværre et tilbagevendende og ubehageligt problem.

Man ved ikke præcist, hvorfor man får blister i munden – og hvorfor nogle mennesker er mere udsatte for det end andre. Men man ved dog, at det er arveligt, og man kender en række faktorer, der kan være medvirkende til at udløse et udbrud.

Typiske årsager til blister i munden

 1. Beskadigelse af mundhulen, fordi man har bidt sig i tungen eller kinden, har stukket sig med en gaffel eller har skrubbet lidt for hårdt med tandbørsten.
 2. Stress påvirker immunforsvaret, og et nedsat immunforsvar kan gøre dig mere udsat for at få blister i munden.
 3. Visse fødevarer som stærk mad, kaffe, chokolade, nødder, tomater, jordbær og ost kan hos nogle mennesker udløse blister i munden.
 4. Hormonelle forandringer, for eksempel under menstruation eller graviditet, kan hos nogle kvinder udløse blister i munden – eller betyde, at de har færre blister end ellers.
 5. Vitaminmangel eller jernmangel kan være årsagen til forekomsten af blister i munden.
 6. Visse lægemidler, som smertestillende midler indeholdende Ibuprofen eller medicin mod forhøjet blodtryk, kan hos nogle mennesker udløse blister.
 7. Tandpasta indeholdende skummemidlet Natriumlaurylsulfat kan hos nogle mennesker give øget tendens til blister i munden.
 8. Bøjler, tandfyldninger eller proteser, der ikke sidder rigtigt og derfor generer, kan danne blister.

Der kan altså være mange forskellige årsager til, at du får blister i munden. Døjer du ofte med udbrud af blister i munden, kan det være en god idé at tale med din læge eller tandlæge om det. Måske lider du af vitamin- eller jernmangel, og så kan problemet løses med et vitamin- eller jerntilskud. Har du mistanke om, at dine blister kommer, når du er stresset, er det måske en god anledning til at gøre noget ved det, der udløser din stress. Kan du ikke umiddelbart finde en årsag til udbruddet af blister i munden, kan du altid prøve at skifte til en anden tandpasta uden Natriumlaurylsulfat for at se, om det måske hjælper.

Selv om blister i munden er en ufarlig lidelse, er det generende og smertefuldt, så derfor er der mange gode grunde til at forsøge at undgå nye udbrud, hvis du kan.

5–pak til daglig pleje af blister i munden eller på tungen
Til daglig pleje ved blæner på tungen og i munden
+15.000 anmeldelser
Normalpris 349,95 kr
Udsalgspris 349,95 kr Normalpris 399,75 kr
5–pak til daglig pleje af blister i munden eller på tungen

Barn med blister i munden

Både børn og voksne kan få blister i munden, så opdager du blister i munden på dit barn, er det rart at vide, at det er ganske harmløst. Men det er smertefuldt og ubehageligt for barnet, og derfor bør det behandles.

Årsagerne til blister i munden hos børn er som regel de samme som hos voksne (se ovenfor). En enkelt blist er derfor sandsynligvis blot det: en blist, mens flere blister måske kan være tegn på noget andet. Er det tilfældet, bør du lade en læge se på det, da det kan være tegn på for eksempel hånd-, fod- og mundsygdom, mundbetændelse eller noget helt andet. Det kan være svært selv at afgøre, og derfor er det en god idé at konsultere lægen. Det samme gælder, hvis blisten eller blisterne ikke er forsvundet efter en uges tid (med eller uden behandling).


FAQ om blister i munden


Hvorfor får man blister i munden?

Der kan være flere forskellige grunde til, at man får blister i munden, blandt andet at man har stukket sig med en gaffel i munden, har bidt sig i tungen eller kinden, har skrubbet lidt for hårdt med tandbørsten, er stresset, lider af vitamin- eller jernmangel, har spist bestemte fødevarer, er generet af en bøjle, tandfyldning eller protese eller bruger en tandpasta indeholdende skummemidlet Natriumlaurylsulfat.


Hvordan fjerner man blister i munden?

Blister i munden kan mindskes, og smerterne kan lindres, med forskellige midler som mundskyllevæske og salve. Derudover er midler med indhold af australsk Tea Tree Oil også kendt for at virke effektivt mod blister i munden.


Hvad gør man ved blister i munden?

Blister i munden er smertefulde og ubehagelige, men heldigvis kan du selv gøre meget for at slippe af med dem. Du kan blandt andet bruge mundskyllevæske eller salve, men også midler med indhold af australsk Tea Tree Oil er kendt for at virke effektivt mod blister i munden. For at undgå blister i munden kan du sørge for at styrke dit immunforsvar, undgå stress, få vitaminer nok, og udskifte din tandpasta med en, der ikke indeholder skummemidlet Natriumlaurylsulfat, der er kendt for at kunne blister i munden hos nogle mennesker.


Hvad kommer blister i munden af?

Man kender ikke den præcise årsag til blister i munden, men man ved, at nogle udløsende faktorer kan være stress, vitamin- og jernmangel, visse fødevarer, visse typer medicin og hormonelle forandringer. Derudover kan du også få blister i munden, fordi du har stukket dig med en gaffel i munden, har bidt dig i tungen eller kinden, har skrubbet lidt for hårdt med tandbørsten eller har en bøjle, tandfyldning eller protese, der ikke sidder rigtigt. Nogle mennesker kan også få blister af tandpasta indeholdende skummemidlet Natriumlaurylsulfat. Tendensen til at få blister i munden er desuden arvelig.


Hvem kan få blister i munden?

Alle kan få blister i munden, både børn og voksne. Man mener, at omkring 20 % af befolkningen i perioder lider af blister i munden. Nogle har kun blister en enkelt gang, andre oplever det med jævne mellemrum, og ganske få er konstant generet af blister i munden. Tendensen til at udvikle blister i munden er arvelig, så er begge forældre generet af blister i munden, vil barnet muligvis også opleve at få det.


Hvordan ser blister i munden ud?

Blister i munden er små runde knopper eller sår, der er hvide eller gullige og omkranset af en rødlig ring. En blist er omkring 5-10 mm i diameter. Blister i munden er smertefulde og ubehagelige. Blister sidder altid indvendigt i munden – i mundhulen, kinden, på indersiden af læberne og/eller på tungen.

5–pak til daglig pleje af blister i munden eller på tungen
Til daglig pleje ved blæner på tungen og i munden
+15.000 anmeldelser
Normalpris 349,95 kr
Udsalgspris 349,95 kr Normalpris 399,75 kr
5–pak til daglig pleje af blister i munden eller på tungen