Anne Thestrup Meimbresse, Farmaceut ved Varde Apotek

Gennemlæst af Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil her »
Indholdsfortegnelse:

Generelt om svampeinfektion og svamp i navlen

Overalt på huden lever små beskedne mængder af svampe på huden, som lever af døde hudceller. De i sig selv giver ikke anledning til gener eller ubehag. Dog kan svampene af forskellige årsager formere sig og blive så mange, at de bliver til en svampeinfektion.

Svampeinfektion på huden ses ofte i behårede områder og hudfolder som eksempelvis armhuler, huden under brysterne og i navlen.


Hvordan opleves navlesvamp?

Svamp i navlen viser sig med symptomer som et rødt, kløende udslæt, der minder om eksem. Navlen kan være ildrød og enormt øm. Hudsvamp kendes også under navnet skælsyge, fordi det kan ledsages af skældende hudflager. Der kan komme lidt puds eller hudflager fra navlen, og huden kan generelt være irriteret.

Den røde, skældende hud kan strække sig rundt omkring navlen og er tydeligt afgrænset af den øvrige omkringliggende ’raske’ hud.

Den eksemlignende hud kan både svie og klø forfærdeligt, ligesom der kan opstå små blærer, der kan udvikle sig til sår.

Sammen med den røde, irriterede og eventuelt skældende hud er et af symptomerne på svamp i navlen også en fæl lugt. Lugten kommer, fordi navlen er et godt gemmested for alverdens bakterier.

2–pak mod lugt fra navlen
Fjerner lugt opstået fra navlesvamp, bakterier eller irritation
+15.000 anmeldelser
Normalpris 299,95 kr
Udsalgspris 299,95 kr Normalpris 349,95 kr
2–pak mod lugt fra navlen - Fjerner lugt opstået fra navlesvamp, bakterier eller irritation

Navlen er en bakteriebombe – derfor får du svamp i navlen

Din navle er et meget isoleret sted på kroppen, og derfor kan bakterier leve i skjul. Kroppen er fyldt med bakterier, nogle lever på tørre områder, andre på fedtede, mens en tredje slags lever i fugtige omgivelser.

Og netop hudfolder som navlen danner grobund for fugtige omgivelser, som for svampe er, hvad vand er for fisk. Her kan de for alvor udfolde sig. Det fugtige miljø i navlen giver den ellers naturlige svampeforekomsten på huden et kæmpe boost, så svampene formerer sig og skaber en ubalance i hudens normale bakterieflora.

Da er der tale om en svampeinfektion i navlen. Navlens varme og fugtige miljø er altså paradis for svampevækst og en hyppig grund til, at du får svamp i navlen.

Navlesvampen kan også vokse sig frem, hvis du ikke har en tilstrækkelig god personlig hygiejne. Vasker du ikke navlen jævnligt, får svampen lov til at formere sig.

Dog er utilstrækkelig tørring af navlen efter bad eller sport en stor årsag til, at svampeinfektion i området får lov at blive til. Bakterier og fugt er begge næring til svampene, så de kan vokse sig store.

Et forringet immunforsvar er en anden vigtig årsag til, at du kan få svamp i navlen. Har du en sygdom, der bevidst bekæmper dit immunforsvar, eller er du fysisk eller psykisk stresset, vil det påvirke dit immunforsvaret negativt – og så kan de hvide blodlegemer ikke længere gøre deres arbejde godt nok.

Det er nemlig deres opgave af forhindre fremmede bakterier i at trænge ind. Og så er der risiko for, at hudens bakterieflora skubbes ud af sin naturlige balance. Og svampene får derfor lov til at nedbryde hudens yderste lag med deres enzymdannelse.


Hvem er eksponeret for navlesvamp?

Der findes mange typer navle, nogle buler let ud, andre er flade, mens nogle igen er dybe. Uanset formen på din navle kan du få svamp. Det gælder både børn, unge, voksne og ældre. Alle kan få svamp i navlen. Men der er særligt en gruppe, der er i risiko for at udvikle svampeinfektionen.

Det gælder især idrætsudøvere, som sveder meget over længere tid. Navlen er en hudfold, der rigtig kan tiltrække sig sved, så et fugtigt og svampevenligt miljø dannes.

Dog er overvægtige også i risikogruppen, også selvom de ikke på samme måde er fysisk aktive. Er du overvægtig, har du også større tendens til at svede – også i navlen.

På samme tid danner huden på maven fedtophobninger, som kan lægge sig om navlen og gøre den til en fugtig bakteriehule, der er gemt væk i hudfolderne.

En tredje gruppe, som også anses som eksponenter for svamp i navlen og andre typer svamp i huden, er folk på antibiotikakur. Formålet med antibiotika er at dræbe skadelige bakterier.

Problemet er dog, at stoffet ikke kan skelne mellem de ’gode’ og de ’dårlige’ bakterier, og derfor slår en antibiotikabehandling begge typer bakterier ihjel. Og så kan der let opstå ballade i hudens bakterieregnskab.


Det kan du gøre for at forebygge navlesvamp

Den bedste måde at behandle svamp i navlen og andre former for hudlidelser er at forebygge, før det når til en reel svampeinfektion. Men hvordan gør du nu lige det? Da svamp især lever godt i fugtige områder, er det især vigtigt at sætte ind her. Det gør du med følgende råd:

  • Sørg for at vaske navlen forsigtigt med en sæbe der modvirker bakterier. Og vask den gerne hver dag.
  • Tør navlen grundigt efter bad, så den holdes tør og derfor ikke bliver centrum for “svampefest”.
  • Undgå sved ved at tørre navlen i forbindelse med hårde fysiske aktiviteter.
  • Pudr navlen med talkum for at holde den helt tør gennem dagen.
  • Skift træningstøj jævnligt, så du ikke går i den samme fugtige trøje, der også gør navlen fugtig.
  • Brug gerne løstsiddende tøj, så huden i og omkring navlen får lov at ånde. Bliver huden indelukket, vil der også danne sig fugt. Træn desuden i åndbare trøjer, der leder sveden væk fra kroppen.

2–pak mod lugt fra navlen
Fjerner lugt opstået fra navlesvamp, bakterier eller irritation
+15.000 anmeldelser
Normalpris 299,95 kr
Udsalgspris 299,95 kr Normalpris 349,95 kr
2–pak mod lugt fra navlen - Fjerner lugt opstået fra navlesvamp, bakterier eller irritation

Behandling af svamp i navlen

Er skaden allerede sket, og oplever du en rød, øm og kløende navle ledsaget af ubehagelige lugtgener, kan det være et tegn på svamp i navlen. Uanset hvilken svampeinfektion, der er tale om, går den ikke væk af sig selv, men kræver, at du griber til handling.

Svamp i navlen skal behandles for at komme generne til livs. Det kan du gøre med svampedræbende salver og cremer fra apoteket. De vil i de fleste tilfælde få bugt med svampeinfektionen, men i nogle tilfælde kræves dog også en tabletbehandling.

Hvornår skal du opsøge læge?

Forsvinder generne ikke efter to ugers brug med de håndkøbte salver eller cremer, eller er du på nogen måde i tvivl om symptomerne, bør du opsøge og rådføre dig med din læge.

Han eller hun vil ved hjælp af et simpelt hudskrab kunne undersøge den inficerede hud nærmere under mikroskop og hjælpe dig sikkert videre derfra.

Hos nogle kan svampene overleve den svampedræbende creme, og derfor kan det være nødvendigt, at behandlingen suppleres med tabletter, så infektionen både bekæmpes inde- og udefra.


Effektiv lotion til lindring af hudirritationer

Hvis du har fået svamp i navlen, føles den irriteret og kløende. Derfor kan smøre huden med en Tea Tree Oil Lotion, som er en lotion baseret på aktive og naturlige ingredienser, der skånsomt, men effektivt modvirker hudirritationer.

Australsk Tea Tree Oil er kendt for sine unikke antibakterielle og antiseptiske egenskaber og for at hjælpe til at modvirke bakterier.

På den måde hjælper gelen huden med at holde sig sund og ren.

Den kløende, røde og irriterede hud vil hurtigt blive beroliget af lotions aktive indhold. Med Tea Tree Oil Gel kan du sagtens smøre navlen, selv efter hudirritationerne er forsvundet.

På den måde modvirker du bakterier, der kan give hudirritationer.


For yderligere spørgsmål omkring dette emne anbefaler vi at du kontakter egen læge.


Produkter fra Australian Bodycare

2–pak mod lugt fra navlen
Fjerner lugt opstået fra navlesvamp, bakterier eller irritation
+15.000 anmeldelser
Normalpris 299,95 kr
Udsalgspris 299,95 kr Normalpris 349,95 kr
2–pak mod lugt fra navlen - Fjerner lugt opstået fra navlesvamp, bakterier eller irritation