Anne Thestrup Meimbresse, Farmaceut ved Varde Apotek

Gennemlæst af Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil her »
Indholdsfortegnelse:

Hvad er solstik og hedeslag?

Solstik og hedeslag opstår, når kroppen overophedes på grund af langvarig eksponering for varme og sollys. Dette kan føre til symptomer som svimmelhed, hovedpine og kvalme samt i alvorlige tilfælde, vejrtrækningsbesvær og bevidstløshed.

Symptomer og årsager

Symptomer på hedeslag omfatter svimmelhed, hovedpine og kvalme. Kroppen bliver også overophedet med en temperatur over 40 grader, hvilket signalerer hypertermi. Hudfarven kan ændre sig til rød, mens huden føles varm og tør ved berøring.

Den ramte kan opleve øget hjertefrekvens og have problemer med vejrtrækningsbesvær. Kramper og nedsat bevidsthedsniveau er alvorlige symptomer, som kræver hurtig handling.

Årsagerne til solstik inkluderer lang tids eksponering for høje temperaturer eller direkte sollys. Hårdt fysisk arbejde under varme klimaforhold uden tilstrækkeligt vandindtag kan ligeledes udløse denne tilstand.

Indtagelse af visse stoffer som alkohol eller kaffe, der dehydrerer kroppen yderligere, forværrer risikoen. Mennesker med feber, hjerteproblemer eller dehydrering er særligt udsatte.

Fedme og overvægt kan også øge risikoen for at udvikle hedeslag ved at belaste kroppens evne til at regulere temperaturen effektivt.

Termometer på en sandstrand med høj temperatur som kan medvirke til at man får solstik

Risikofaktorer

Visse aktiviteter og tilstande øger risikoen for solstik. Hårdt fysisk arbejde i høje temperaturer kan hurtigt føre til overophedning. Dehydrering gør det sværere for kroppen at regulere sin temperatur, hvilket forværrer situationen.

Tag altid feber alvorligt, specielt i varmt vejr, da det kan være en forløber for hedeslag. Brugen af stoffer kan ændre kroppens evne til at mærke og reagere på varme, hvilket øger risikoen betydeligt.

Børn og ældre har en højere risiko for at udvikle hedeslag. Deres kroppe kæmper mere med at holde temperaturen i balance, især under ekstreme forhold. Sørg for, at de drikker nok væske og holder sig i skyggen på varme dage.

Denne simple handling kan redde liv og forebygge alvorlige helbredsmæssige konsekvenser.

Forebyggelse er bedre end helbredelse, særligt når det gælder solstik.

Forebyggelse af solstik og hedeslag

Undgå direkte sollys, da det kan forårsage solstik og hedeslag. Beskyt dig selv ved at bære tøj, der dækker kroppen, og brug solcreme med høj faktor. Husk at drikke rigeligt med væske for at holde kroppen afkølet og hydreret.

Undgå direkte sollys

For at beskytte dig mod solstik og hedeslag er det vigtigt at minimere din tid i direkte sollys, især på dage hvor varmen og luftfugtigheden er høj. Børn er særligt udsatte for de skadelige effekter af for meget sol, grundet deres følsomhed overfor temperaturændringer.

 • Søg skygge mellem kl. 12 og 15. Dette er tiden på dagen, hvor solen står højest, og UV - strålingen er stærkest.
 • Bær lette og lyse klæder. Tøj i lyse farver reflekterer solens stråler bedre end mørkt tøj.
 • Brug en bredskygget hat. En hat beskytter ikke kun dit ansigt mod solen men også dine øjne.
 • Påfør rigeligt med solbeskyttelse med høj SPF. Glem ikke at genanvende hver anden time eller oftere, hvis du svømmer eller sveder.
 • Benyt solbriller med UV-beskyttelse. Solbriller hjælper med at beskytte dine øjne mod skadelig UV-stråling.
 • Planlæg udendørs aktiviteter udenfor de varmeste timer på dagen. Tidlig morgen eller sen eftermiddag er de bedste tidspunkter.
 • Hold dig hydreret ved at drikke masser af væske, fortrinsvis vand. Dehydrering kan gøre dig mere sårbar over for varmerelaterede sygdomme.

Disse trin hjælper med effektivt at mindske risikoen for at udvikle solstik ved at reducere eksponeringen for direkte sollys og dets skadelige virkninger på kroppen.

Beskyt dig selv med tøj og solcreme

Beskyt dig selv mod solens skadelige stråler ved at bære tøj med tæt vævning og mørke farver, da det kan forhindre UV-strålerne i at trænge igennem og beskadige huden. Samtidig er det vigtigt at anvende solcreme med en høj solfaktor og genanvende den regelmæssigt, især efter at have svedt meget eller været i vandet.

Solcreme kan reducere risikoen for solskoldning, solskader og endda hudkræft.

Solcreme kan effektivt beskytte mod skader forårsaget af solen.

Drik tilstrækkeligt med væske

Drik masser af væske for at forhindre solstik og hedeslag. Væskemangel kan føre til overophedning, så det er vigtigt at drikke rigeligt med vand eller sportsdrikke, især i varmt vejr.

Når kroppen sveder, mister den væske, hvilket gør det vigtigt at erstatte tabet. Ved at opretholde en passende væskebalance kan du hjælpe med at regulere din kropstemperatur og undgå risikoen for solstik og hedeslag.

Sørg for at have let adgang til vand eller væske hele dagen, især under fysisk aktivitet og udsættelse for høje temperaturer.


Behandling af solstik og hedeslag

Når solstik eller hedeslag opstår, skal du straks søge skygge og afkøle kroppen. Drik rigeligt med væske for at genopbygge tabt væske og brug kolde omslag for at lindre symptomerne.

Søg skygge og afkøl kroppen

Når du oplever symptomer på solstik eller hedeslag, er det vigtigt at søge skygge og få kroppen nedkølet. Her er trinene til at gøre dette:

 1. Find en skyggefuld og kølig plads, såsom indendørs eller under et træ.
 2. Læg den tilskadekomne person ned og løsn stramt tøj.
 3. Brug en ventilator eller blæser for at hjælpe med at afkøle kroppen.
 4. Anvend kolde omslag eller isposer på nakke, pande og armhuler for at reducere kropstemperaturen.
 5. Tilbyd tilskadekomne små mængder køligt vand for at genoprette væskebalancen.

Hvis du følger disse trin, kan det bidrage til at lindre symptomerne på solstik eller hedeslag effektivt.

Drik rigeligt med væske

Drik masser af væske for at undgå solstik og hedeslag. Væskeindtag er afgørende for at forhindre dehydrering i varmt vejr. Når kroppen bliver overophedet, er det vigtigt at drikke rigeligt med vand for at afkøle den.

At drikke tilstrækkeligt med væske hjælper med at opretholde kropstemperaturen og forhindre dehydrering. Det kan også lindre symptomerne på solstik og hedeslag. Derfor anbefales det at drikke vand regelmæssigt, selv når du ikke føler tørst, især når det er varmt.

Brug kolde omslag for at lindre symptomer

Brug af kolde omslag kan lindre symptomer på solstik og hedeslag ved at nedkøle kroppen. Dette kan være effektivt til at lindre ubehag og reducere risikoen for alvorlige konsekvenser. Her er nogle måder, du kan bruge kolde omslag til at lindre symptomerne:

 1. Placer kolde klude eller omslag på panden, nakken og armhulerne for at reducere kropstemperaturen. Dette hjælper med at afkøle kroppen hurtigt.
 2. Brug isposer eller en køletermoflaske pakket ind i et håndklæde og læg dem på nøgleområder som nakken, lysken og armhulerne for hurtig nedkøling.
 3. Tag et koldt vandbad eller brug kolde komprimeringer for at skabe en næsten øjeblikkelig afkølingseffekt.
 4. Undgå direkte kontakt mellem is og huden for at undgå frostskader ved at placere et tyndt klæde mellem huden og isposen.

Derved vil brugen af kolde omslag være gavnligt i behandlingen af solstiksymptomer samt reducere risikoen for alvorlige konsekvenser forbundet med tilstanden.


Konklusion

Forebyggelse af solstik og hedeslag er afgørende for at undgå alvorlige helbredsproblemer. Beskyt dig mod solen ved at anvende solcreme og bære beskyttende tøj. Husk at drikke masser af væske for at opretholde en sund hydrering.

Hvis du oplever symptomer på solstik eller hedeslag, så søg straks skygge og afkøl kroppen ved at bruge kolde omslag. Opnå indsigt i risikofaktorer og metoder til forebyggelse, så du kan nyde solen sikkert og sundt.


Ofte stillede spørgsmål

1. Hvad er symptomerne på solstik?

Symptomer på solstik inkluderer svær hovedpine, svimmelhed, kvalme, og i alvorlige tilfælde kan det føre til hjertestop. Det er vigtigt at kende disse tegn for hurtigt at kunne yde førstehjælp.

2. Hvordan behandler man solstik?

Behandling af solstik kræver omgående førstehjælp, som kan omfatte at flytte personen til et køligt sted, give dem vand at drikke hvis de er ved bevidsthed, og søge lægehjælp for at sikre, at blodcirkulationen stabiliseres.

3. Hvor lang tid varer solstik?

Varigheden af et solstik kan variere, men symptomerne kan vare fra nogle få timer til et par dage afhængigt af sværhedsgraden og hurtigheden af behandlingen.

4. Hvordan ser solstik ud?

Solstik kan få huden til at blive rød og tør, da kroppen stopper med at svede, selv når det er meget varmt.

Kilder:

falck.dk, netdoktor.dk