Anne Thestrup Meimbresse, Farmaceut ved Varde Apotek

Gennemlæst af Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil her »
Indholdsfortegnelse:

1. Ømme brystvorter ved amning

Korrekt ammeposition og sutteteknik er afgørende for at reducere ømhed i brystvorterne under amning. Ved at sikre en god position og at barnet får ordentlig fast i brystvorten,  kan du mindske risikoen for irritation og ubehag.

Start med at finde en behagelig stilling, hvor både du og din baby er afslappede. Støt din baby med en ammepude eller en stabil stol, og sørg for at bringe babyen tæt på brystet med hovedet og kroppen i en lige linje.

Når babyen tager brystet i munden, skal du sikre dig, at der er en bred åbning og at barnet får ordentlig fat i brystvorten.

Ved at fokusere på korrekt ammeposition og sutteteknik kan du minimere ømhed og skabe en mere behagelig ammeoplevelse for både dig og din baby.

Stramt tungebånd og amning

Stramt tungebånd er en tilstand, hvor båndet (frenulum) under tungen eller over læben er for stramt, hvilket kan påvirke amning og føre til ømme brystvorter. Et stramt tungebånd kan gøre det svært for babyen at tage en ordentlig sutteteknik og skabe en god vakuumforsegling, hvilket kan resultere i øget belastning på brystvorterne.

Hvis du oplever ømhed i brystvorterne i forbindelse med amning, og din baby har svært ved at tage ordentligt fat eller oplever besvær med at suge, kan et stramt tungebånd være en mulig årsag. Det er vigtigt at konsultere en ammekonsulent eller en læge for at få en nøjagtig vurdering af dit barns sutteteknik og eventuelle problemer med stramt/kort tungebånd.

Afhængigt af alvorligheden kan løsninger variere fra konservative tiltag som ammestillinger, sutte-teknikker og sutteværktøjer til mere invasive tiltag som revision af frenulum. En ammekonsulent eller en læge kan hjælpe med at guide dig i den bedst egnede løsning for dig og dit barn.

Husk, at det er vigtigt at få professionel rådgivning og støtte, når du håndterer stramt/kort tungebånd, da det kan have betydning for dit barns trivsel og din ammeoplevelse.

Brystvortecreme til ømme brystvorter ved amning og sport
Pleje ved svamp, sår, kløe og ømhed
+15.000 anmeldelser
Normalpris 129,95 kr
Udsalgspris 129,95 kr Normalpris
Brystvortecreme til ømme brystvorter ved amning og sport - Pleje ved svamp, sår, kløe og ømhed

2. Hormonelle ændringer

Hormonelle ændringer, såsom dem der opstår under menstruationscyklussen eller under graviditet, kan føre til ømhed i brystvorterne. Disse ændringer kan medføre en øget følsomhed i brystvorterne og forårsage ubehag. For at lindre ømheden kan du bruge bløde og behagelige amme-BH'er, der giver god støtte uden at klemme eller irritere brystvorterne.

Derudover kan anvendelse af en kølende gel-pude eller en kold kompress på brystvorterne give midlertidig lindring. Det er også vigtigt at opretholde en sund livsstil og få tilstrækkelig hvile og næring for at hjælpe med at regulere hormonerne og reducere ømhed i brystvorterne.


3. Fejlagtig brug af brystpumpe

Brug af en brystpumpe kan være en nyttig måde at tømme brystet og opretholde mælkeproduktionen. Men fejlagtig brug af brystpumpen kan føre til ømhed i brystvorterne og endda skader. Det er vigtigt at vælge en brystpumpe, der passer til dine behov, og lære at bruge den korrekt.

Sørg for at justere vakuumstyrken på pumpen, så den er behagelig og ikke for hård på brystvorterne. Brug også den rigtige størrelse brystskål, der passer til dine brystvorter, for at undgå unødvendig friktion og tryk. Tag dig tid til at lære de rigtige teknikker til at placere brystpumpen på brystet og undgå at trække eller vride brystvorterne under pumpning.

Hvis du oplever ømhed eller ubehag under brug af brystpumpen, skal du stoppe og genoverveje din teknik eller kontakte en ammekonsulent for vejledning. Ved korrekt brug kan brystpumpen være et nyttigt værktøj uden at forårsage ømhed i brystvorterne.


4. Infektioner og betændelse

Ømhed i brystvorterne kan også skyldes infektioner eller betændelsestilstande i brystvævet. Forskellige infektioner som brystbetændelse (mastitis) eller svampeinfektioner kan forårsage ubehag og smerter. Det er vigtigt at være opmærksom på symptomer som rødme, hævelse, varme eller pusudledning, da disse kan indikere en underliggende infektion eller betændelsestilstand.

Hvis du oplever disse symptomer, er det vigtigt at søge lægehjælp for en nøjagtig diagnose og passende behandling.Behandlingen kan omfatte antibiotika eller svampedræbende lægemidler, afhængigt af årsagen til infektionen eller betændelsen. Derudover kan lindrende foranstaltninger som varme komprimeringer og smertestillende midler hjælpe med at lindre ømhed og ubehag.

Husk, at det er vigtigt at få en korrekt diagnose og behandling fra en læge, da nogle infektioner og betændelsestilstande kan kræve mere intensiv behandling for at forhindre komplikationer og forbedre symptomerne.


5. Friktion og gnidning

Friktion og gnidning mod brystvorterne kan være en af årsagerne til ømhed. Faktorer som uhensigtsmæssige bh'er, dårlig pasform og groft eller stramt tøj kan øge friktionen og skabe ubehag i brystvorterne. Det er vigtigt at være opmærksom på disse faktorer og tage skridt til at undgå dem for at lindre ømhed i brystvorterne.

Her er nogle tips til at undgå friktion og gnidning:

 1. Vælg en behagelig og passende bh: Vælg en bh, der passer korrekt og giver tilstrækkelig støtte til dine bryster. Undgå bh'er, der er for stramme eller har skarpe kanter eller sømme, der kan gnide mod brystvorterne.
 2. Vælg blødt og åndbart stof: Vælg tøj lavet af bløde, åndbare materialer, der ikke er for grove eller stramme. Undgå syntetiske stoffer, der kan føre til mere friktion og ubehag.
 3. Brug brystvortebeskyttere: Brystvortebeskyttere eller ammeindlæg kan bruges til at beskytte brystvorterne mod friktion og gnidning. Disse kan være nyttige under amning eller når du har brug for ekstra beskyttelse.
 4. Pas på din hygiejne: Hold dine brystvorter rene og tørre for at undgå ophobning af fugt, der kan forårsage øget friktion og irritation.

Ved at være opmærksom på faktorer, der kan føre til friktion og gnidning, og tage de nødvendige forholdsregler, kan du reducere ømhed i brystvorterne og opretholde komfort under amning og i hverdagen.

Brystvortecreme til ømme brystvorter ved amning og sport
Pleje ved svamp, sår, kløe og ømhed
+15.000 anmeldelser
Normalpris 129,95 kr
Udsalgspris 129,95 kr Normalpris
Brystvortecreme til ømme brystvorter ved amning og sport - Pleje ved svamp, sår, kløe og ømhed

6. Ømme brystvorter ved Sport og fysiske aktiviteter

Ømme brystvorter er ikke kun et problem, der påvirker kvinder, men kan også forekomme hos mænd, især under sport og fysiske aktiviteter. Den gentagne friktion og irritation mod brystvorterne kan forårsage ubehag og ømhed. Her er nogle faktorer relateret til sport, der kan bidrage til ømme brystvorter hos mænd:

 1. Intensiv træning: Under intensiv træning, såsom løb, cykling eller vægtløftning, kan brystvorterne blive udsat for gentagen friktion mod tøj eller udstyr. Dette kan resultere i ømhed og endda skrælning af huden omkring brystvorterne.
 2. Materialevalg: Valg af tøj og sportstøj lavet af groft eller stramt materiale kan øge friktionen mod brystvorterne og forårsage ubehag. Det er vigtigt at vælge tøj, der er blødt, åndbart og ikke for tætsiddende.
 3. Manglende støtte: Utilstrækkelig støtte til brystområdet under sport kan føre til øget bevægelse af brystvorterne, hvilket kan forårsage ømhed og irritation.

For at undgå ømme brystvorter under sport og fysiske aktiviteter kan følgende forholdsregler være nyttige:

 • Vælg sportsbh eller sportstøj med indbygget bryststøtte til at minimere brystbevægelse og friktion mod brystvorterne.
 • Brug bløde og åndbare materialer, der ikke er grove eller stramme, og undgå tøj med sømme eller detaljer, der kan gnide mod brystvorterne.
 • Overvej at anvende en beskyttende creme eller gel på brystvorterne før træning for at reducere friktion og irritation.
 • Efter træning, sørg for at rense og tørre brystområdet grundigt for at undgå ophobning af fugt og bakterier.

Husk, at hvis ømhed eller irritation fortsætter eller bliver værre, er det altid en god idé at konsultere en læge eller sundhedspersonale for en grundig vurdering og vejledning.

Brystvortecreme til ømme brystvorter ved amning og sport
Pleje ved svamp, sår, kløe og ømhed
+15.000 anmeldelser
Normalpris 129,95 kr
Udsalgspris 129,95 kr Normalpris
Brystvortecreme til ømme brystvorter ved amning og sport - Pleje ved svamp, sår, kløe og ømhed

FAQ


Hvornår bør jeg søge lægehjælp for ømme brystvorter?

Hvis du oplever vedvarende eller alvorlig ømhed i brystvorterne, eller hvis der er andre bekymrende symptomer som udtalt rødme, hævelse eller udflåd fra brystvorterne, bør du søge lægehjælp for en korrekt vurdering og behandling.


Hvad kan jeg gøre for at lindre ømhed i brystvorterne?

Der er flere ting, du kan prøve, herunder brug af bløde bh'er, undgåelse af stramtsiddende tøj, brug af ammeindlæg til beskyttelse, anvendelse af kølende kompresser eller salver, og justering af ammeteknikken for at sikre korrekt sugeposition.


Hvilke produkter kan hjælpe med at lindre ømhed i brystvorterne?

Der er flere produkter tilgængelige, såsom brystvorte-cremer eller salver, der kan hjælpe med at lindre ømhed og pleje brystvorterne. Det er vigtigt at vælge produkter, der er sikre under amning og ikke indeholder skadelige ingredienser.


Er det normalt at have ømme brystvorter under graviditeten?

Ja, ømhed i brystvorterne er almindeligt under graviditeten på grund af hormonelle ændringer og forberedelse af brystvævet til amning. Det er vigtigt at pleje brystvorterne og bruge komfortable bh'er under denne periode.


Kan ømme brystvorter være et tegn på en underliggende medicinsk tilstand?

Ja, ømme brystvorter kan være et symptom på visse medicinske tilstande som infektioner eller hormonelle ubalancer. Hvis du er bekymret, bør du søge lægehjælp for at få en korrekt diagnose og behandling.


Kan mænd få ømme brystvorter?

Ja, mænd kan opleve ømhed i brystvorterne. Selvom det er mere almindeligt hos kvinder, kan hormonelle ændringer, friktion, infektioner eller betændelse også påvirke mænds brystvorter.


Hvad kan forårsage ømhed i brystvorterne hos mænd?

Ømhed i brystvorterne hos mænd kan skyldes flere faktorer, herunder hormonelle ubalancer, friktion fra tøj eller aktiviteter, infektioner, betændelse eller brystvævsskader.

Husk, at disse svar er generelle, og det er vigtigt at konsultere en læge eller sundhedspersonale for en nøjagtig vurdering og individuel vejledning baseret på din specifikke situation.

Brystvortecreme til ømme brystvorter ved amning og sport
Pleje ved svamp, sår, kløe og ømhed
+15.000 anmeldelser
Normalpris 129,95 kr
Udsalgspris 129,95 kr Normalpris
Brystvortecreme til ømme brystvorter ved amning og sport - Pleje ved svamp, sår, kløe og ømhed