Hvad er inkontinens?
Normalt tisser du 5-7 gange i døgnet, svarende til hver 3.- 4. time i løbet af dagen. Din blære kan rumme 300-500 ml, og tissetrangen kan de fleste styre. Men mere end 400.000 voksne mænd og kvinder lider af en form for inkontinens. Dertil kommer, at en del børn oplever problemer med ufrivillig vandladning.
Mange går og gemmer på problemet og er pinlige over det, så de ikke får behandlet deres urinkontinens. Det er ærgerligt, for det er et problem, der kan gå ud over din livskvalitet. I langt de fleste kan der gøres noget ved problemet.
Der er tre former for urininkontinens. Stressinkontinens, urgency inkontinens, også kaldet trangsinkontinens, og overløbs-inkontinens. Du kan også have en blanding af de tre former for urininkontinens, så det er vigtig at gå til din egen læge og blive undersøgt, så du kan få den rigtige hjælp til dit problem med ufrivillig vandladning.
Hvad er symptomerne på inkontinens?
Inkonsistens symptomer kan være:
- Du har svært ved at komme rigtig af med vandet, når du er på toilettet
- Der smådrypper urin ud hele tiden
- Du kan ikke holde dig og kommer til at tisse, inden du når på toilettet.
- Din søvn bliver afbrudt flere gange, fordi du skal op at tisse i løbet af natten.
Hvad er stressinkontinens?
Du kommer til at tisse, når du nyser, griner eller dyrker sport. Stressinkontinens kommer af en svaghed i støtten under urinrøret, og du kan med fordel træne din bækkenbund for at øge chancerne for at komme af med det.
Hvis det ikke hjælper, kan det være, at du skal opereres eller i behandling med hormonstikpiller. Det er typiske kvinder, der rammes af stressinkontinens, men mænd kan også få det.
Trangsinkontinens er kraftig tissetrang
Hvis du tit oplever tissetrang, og trangen er så kraftig, at du ikke når på toilettet i tide, kan du have urgency inkontinens. Det bliver også kaldet trangsinkontinens, og det er, når din blære laver en ufrivillig sammentrækning eller din lukkemuskel ikke lukker tæt. Du kan selv gøre noget for at forbedre din situation, blandt andet ved at ændre dine drikkevaner eller optræne din blære.
Det kan også blive nødvendigt med medicin, der får din blære til at slappe af. Eller elektrostimulation, hvor skedens slimhinder stimuleres med en svag strøm via nogle små elektroder eller hormonstikpiller, hvis du er kvinde og er kommet over overgangsalderen. Det kan også være, at du er nødt til at blive opereret for at blive af med problemet.
Overløbsinkontinens – når du glemmer at lytte til din krop
Når du er på toilettet, bliver blæren ikke helt tømt. Det kan skyldes, at du gennem en længere periode har glemt at lytte til din krops signaler. Derfor kan du have udviklet en stor og for slap blære, hvor du oplever en sivende ufrivillig vandladning.
Inkontinens hos kvinder
Urininkontinens optræder hos kvinder i alle aldersgrupper, men det er mest ældre kvinder, der har problemer med ufrivillig vandladning. Blandt 40-60-årige kvinder oplever omkring 16 % symptomet mindst én gang om ugen.
Inkontinens hos mænd
Inkontinens hos mænd kan skyldes en forstørret prostata. Så kan det være svært at få blæren tømt helt, og strålen er ikke helt så kraftig, som den plejer at være. Et lille trick er, at du hjælper ved at presse lidt under din pung efter vandladningen, for at den sidste rest af tis kommer med ud.
Inkontinens hos børn
Ufrivillig vandladning hos børn over 5 år kaldes inkontinens og inddeles i dagsinkontinens og natinkontinens.
Hvis dit barn, der har været renlig i mere end 6 måneder, begynder at tisse i bukserne om dagen eller om natten, skal du først sikre dig, at barnet ikke har fået en infektion, sukkersyge eller har problemer med at koncentrere urinen. Men du skal også tage med i dine overvejelser, om dit barn kan være udsat for følelsesmæssig stress. For det kan også føre til ufrivillig vandladning.
Hvorfor får man urininkontinens?
Der kan være mange forskellige grunde til, at du kommer til at lide af ufrivillig vandladning. Men i langt de fleste tilfælde, kan problemet gøres mindre, så du ikke skal slås med det problem.
Sygdom kan give ufrivillig vandladning
Hvis du har Diabetes, Parkinsons sygdom, Multipel Sclerose og rygproblemer af forskellig slags, kan det have en negativ indvirkning på din blære med efterfølgende inkontinens i større eller mindre grad.
Inkontinens når du tager medicin
Nogle former for medicin har inkontinens som bivirkning.
Er du i overgangsalderen?
Hvis du er i overgangsalderen kan dine slimhinder i skeden og omkring urinrøret blive tyndere. Så kan du miste evnen til at lukke af for tis i urinrøret. Symptomer på ændringer i slimhinderne kan mærkes ved kløe og svie, hyppige urinvejsinfektioner, blødning eller irritation ved samleje.
Hvad kan jeg selv gøre ved ufrivillig vandladning?
Hvis du gerne vil have, at inkontinens skal fylde mindre i din hverdag, er der flere ting, du kan gøre. Men hvad der virker, hænger også sammen med, hvilken form for ufrivillig vandladning, du døjer med. Så det er en god idé at lave en plan for din indsats sammen med din læge.
Vægttab kan mindske inkontinens
Hvis du er overvægtig kan inkontinensen reduceres, hvis du taber dig.
Drik mindre kaffe, sodavand og alkohol
I kaffe er der koffein, i the er der stoffet thein og sodavand indeholder kulsyre, citrus og kunstige sødemidler. Disse indholdsstoffer samt alkohol kan udløse en uheldig reaktion i din blære. Du kan forsøge dig med en drik ad gangen, for at finde frem til og udelukke det, der giver dig ufrivillig vandladning.
Brug et godt bind ved urininkontinens
Et almindeligt hygiejnebind kan hurtigt komme til kort ved ufrivillig vandladning, for det er slet ikke designet til formålet. Derfor er det en god ide, hvis du vælger et urin-bind, der kan opsuge tynde væsker som urin. Samtidig forhindrer bindet lugtgener i forbindelse med inkontinens.
Hvor meget skal jeg drikke i løbet af en dag?
Det anbefales, at du drikker mellem 1½ til 2 liter væske dagligt. Du skal tælle al væske med, også kaffe og te. Når det er sommer og meget varmt, eller hvis du træner meget eller ammer, skal du op på mellem 2 til 2½ liter væske fordelt over hele dagen.
En huskeregel er: Det du drikker efter klokken 18 kommer ud om natten. Så det er en god ide at droppe aftenkaffen og den halve liter cola til dine popcorn til en filmaften, hvis din nattesøvn bliver forstyrret af et toiletbesøg.
Hvor tit skal jeg gå på toilettet?
Det er altid godt med regelmæssige vaner for dine toiletbesøg. Selvfølgelig kan du ikke altid skemalægge ned i detaljer, hvornår du skal på toilettet, men cirka hver 3. til 4. time er godt for blæren – alt efter, hvor meget du har drukket.
Når du er på toilettet, skal du give dig god tid. Bliver din blære ikke helt tømt, kan det give dig blærebetændelse. Hvis du ikke har fået helt tisset af, kan du bruge tricket med at rejse dig og gå lidt rundt. Bagefter prøver du igen, om du kan få den sidste rest tis ud.
Træning af din bækkenbund
Stærke muskler i bækkenbunden er med til at forhindre ufrivillig vandladning. For musklerne er med til at lukke for urinrøret.
Vaginaltampon eller vaginalring
Du kan bruge en vaginaltampon, der understøtter blærehalsen og genetablerer lukkemekanismen, så du slipper for ufrivillig vandladning.
Eller du kan også få lagt en vaginalring op i skeden, der giver din livmoder og skedevæg støtte, så de ikke synker ned og resulterer i urininkontinens.
Medicinsk behandling
Behandling af inkontinens kan ske på flere måder. Kvinder, der har problemer med ufrivillig vandladning efter overgangsalderen, kan have gavn af lokal østrogenbehandling med stikpiller eller creme både når det gælder stress- og urgency-inkontinens. Det tager typisk nogle måneder, inden du kan mærke, om behandlingen virker, og så skal du fortsætte med medicinen.
Ved stressinkontinens kan du få medicin, der virker på urinrørets små muskler, og urgency-inkontinens kan behandles med lægemidler, der får din blære til at slappe mere af.
Operation er effektiv
Hvis alt andet ikke hjælper, kan det være, at du skal opereres. Det er specielt tilfældet hos kvinder, der har stressinkontinens. Operationerne er generelt effektive.
Botox kan hjælpe
Hos kvinder med urgency-inkontinens kan injektion af botulinumtoksin, som for eksempel botox, i blærevæggen være en meget effektiv behandlingsmetode, og den behandling skal gentages efter cirka et halvt års tid.
Modvirker lugt, tørhed og irritation
Barrier Cream fra Australian Bodycare kan du bruge til det intime område, hvor du oplever rødme, irritation og svie for eksempel i forbindelse med urininkontinens.
Barrier Cream er pH-reguleret til intim brug, så du undgår hudproblemer som kløe og irritation. Ved daglig brug kan du opnå du en god og sund intim hygiejne, som modvirker lugtgener, tørhed og intimt ubehag.
Suppler gerne med en god intimsæbe der skånsomt og effektivt fjerner lugtgener. Intim Wash fra Australian Bodycare anvender naturlig Tea Tree Oil, mælkesyre og C-vitamin fra kakadueblomme til at give en ren og frisk følelse i dit intimområde. Sammensætningen af ingredienser renser effektivt huden i dybden og opfrisker området, så du slipper for ubehagelige lugtgener.
Rengør uden vand ved irritation og rødme
Hvis du er meget rød og irriteret i det intime område i forbindelse med ufrivillig vandladning, kan det være en god ide at undgå at vaske dig med vand. Det kan få irritationen til at blive værre. Cleansing Micellar Gel er en rensegel, der skånsomt fjerner urenheder og bakterier, så den kan være en god erstatning for vaskekluden.