Hvad er betændelse ved øreringe?
Har du betændelse i dit hul i øret, viser det sig som rødme med hævelse, ømhed og varierende smerter. I nogle tilfælde kan betændelsen være så udtalt, at det flyder med gult puds fra hullet. Og i værste fald kan der opstå en byld.
Alle, der går med øreringe, vil næsten med garanti opleve, at hullet bliver betændt på et eller andet tidspunkt. Der kan derfor gå betændelse i en ørering hos børn såvel som voksne. Det er vigtigt, at man hos både børn og voksne sørger for at rense hullerne.
Betændelse i en piercing som eksempelvis ørering eller andre former for piercinger kan gøre ondt. Derfor er det også vigtigt, at du altid reagerer, straks du mærker ømhed eller smerter omkring piercing-hullet.
Hvorfor får man betændelse i ørering/piercing?
Hvis dit hul i øret er blevet betændt, kan der være flere forklaringer. Dem bliver du klogere på her.
Naturlige eller fremmede bakterier
Når hudoverfladen brydes, er der altid risiko for, at der kan opstå betændelse. Det kan både være fra naturligt forekommende bakterier eller fra fremmede bakterier.
Ved betændelse i hullet i dit øre kan det derfor skyldes bakterier, der naturligt findes på hudområdet. Det kan også være fremmede mikroorganismer – eksempelvis fra det piercingredskab, der er brugt til at lave hullet med.
Øreringe med nikkel
Når du udsmykker dine øre, er det ifølge Sundhedsstyrelsen ikke ligegyldigt, hvilke øreringe du vælger. Brug kun smykker, der holder sig inden for de europæiske retningslinjer for indhold af nikkel.
Mange smykker uden for Europa indeholder højere mængder af nikkel, og det kan være med til at irritere huden. Du kan også risikere at få nikkelallergi. Det viser sig som rødme, stærk kløe og dannelse af blærer på det sted, hvor huden er direkte i kontakt med nikkel – ved øreringe i hullet.
Hvad gør man ved betændelse i hul i øret?
Får du en infektion i din ørering eller piercing, er det vigtigt, at du desinficerer det ramte område.
Vask gerne med en mild sæbe, der indeholder Tea Tree Oil. Olien er et 100% naturligt produkt, der har en rensende effekt. På den måde kan du holde hullet rent.
Sørg for at vaske hullet med den milde sæbe, så du er sikker på, at der ikke er snavs. Det gør du morgen og aften, så hullet holdes rent. Undgå at bruge øreringe, mens du renser området.
Alternativt kan du bruge en sæbe med klorhexidin. Den kan dog være skrappere mod huden.
Hvornår skal du søge læge?
Vil betændelsen ikke forsvinde, og siver det med store mængder gulligt puds fra hullet, skal du kontakte din læge. I slemme tilfælde kan det være nødvendigt at behandle infektionen med antibiotika, og det skal din læge udskrive til dig.
Opstår der en byld ved hullet, kræver det også, at lægen tømmer den for puds.
Hvor længe skal man rense huller i ørerne?
Hvis du allerede har fået betændelse i din ørepiercing, skal du rense hullet med mild sæbe, indtil der ikke længere er en infektion. Det er forskelligt, hvor lang tid det tager.
Har du lige fået lavet huller i ørene eller en piercing et andet sted på kroppen? Så er det også vigtigt at rense det nylavede hul for at forebygge, der går infektion i det.
Sørg for at rense dine nye huller to gange dagligt. Ikke mere, for så risikerer du at irritere piercingen. Du behøver ikke tage øreringen ud, når du renser – du renser blot nænsomt rundt omkring øreringen. Det skal du gøre i minimum 14 dage. Herefter kan du trappe ned.
Ofte får du renseservietter med til at rense piercingen. Men her kan du også bruge en mild vask med rensende Tea Tree Oil, der sørger for at holde hullet rent og fri for bakterier.
FAQ
Hvad skal man gøre, hvis man har betændelse i en ørering?
Det vigtigste er at rense såret med milde produkter, der renser effektivt – uden at irritere det betændte område.
Skal man tage øreringen ud ved betændelse?
Har du betændelse i øreflippen, skal du tage øreringen ud og vaske det inficerede hul med milde vaskemidler.
Hvordan renser man sit hul i øret?
Du tager øreringen ud og vasker nænsomt hullet med mild sæbe. Det gør du to gange dagligt for at holde området rent, så det får lov at hele.
Er betændelse i øreringe farligt?
Betændelse ved øreringe kan i yderste konsekvens være farligt. Derfor er det vigtigt, at du renser det ramte område, så snart du opdager det. Hjælper det ikke allerede dagen efter, eller bliver det værre, er det vigtigt, du opsøger din læge. I allerværste tilfælde kan en ubehandlet betændelse føre til livstruende blodforgiftning.