Anne Thestrup Meimbresse, Farmaceut ved Varde Apotek

Gennemlæst af Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil her »
Indholdsfortegnelse:

Hvad er analsex?

Anal stammer fra det latinske ord for endetarmsåbning, anus. Analsex er derfor sex i området omkring endetarmsåbningen. Analsex består ikke kun i penetrering af endetarmsåbningen enten med tunge, penis, dildo eller andet, men er kendetegnet ved al seksuel berøring omkring endetarmen. Det kan også være at kysse, berøre, nusse og kæle. Både mænd og kvinder kan dyrke analsex.


Hvordan føles analsex – og hvorfor skal du dyrke det?

Området omkring åbningen til endetarmen er ekstremt følsomt, fordi det er en zone på kroppen med et hav af nerveender. Og derfor kan det være en skøn fornemmelse at blive berørt netop der. Analsex adskiller sig fra et vaginalt samleje ved, at mandens penis omsluttes strammere af endetarmen.

Mænd har tilmed alle en prostata, der er en valnøddestor kirtel, siddende i underlivet. Når manden ophidses seksuelt, svulmer kirtlen en smule op, fordi den får øget blodtilførsel. Fra endetarmen kan prostataen stimuleres – det giver stor nydelse og en anderledes og måske endda kraftigere orgasme end den traditionelle udløsningsorgasme.

Også kvinder kan føle en stærkere orgasme end ved almindeligt samleje, da G-punktet i endetarmen stimuleres. Endetarmen ligger desuden tæt op ad skede og klitoris, og når endetarmen berøres, stimuleres samtidig især skedens bagvæg og det omkringliggende væv ved klitoris.


Kan kvinder lide analsex?

Mange mænd er vilde med analsex – måske fordi det virker forbudt, dristigt og frækt. Mange kvinder kan også lide analsex. Men samtidig findes der også mange kvinder, der ikke kan, fordi de er bange for at føle sig beskidte og mindre sexede.

Det skyldes ofte uvidenhed, og du kan læse mere om, hvordan du forbereder dig til et succesfuldt analt samleje med din partner i det følgende.


Analsex uden smerter – grundig forberedelse til analsex er afgørende

For at analsex skal være en vellykket akt for begge parter, kræver det, at du og din partner forbereder jer grundigt. Gør I ikke det, kan det hurtigt blive en smertefuld oplevelse for jer begge. Derfor kan du med fordel bruge disse råd om hvordan man dyrker analsex:

Analsex hygiejne – rengør og vask endetarmen

Især mange kvinder frygter, at de ikke er tilstrækkeligt rene oppe i endetarmen, og at det vil medføre en pinlig situation, hvis manden trækker sig ud med afføring på penis. Men i langt de fleste tilfælde er der slet ikke noget at være bekymret for. Hvis du ikke føler trang til afføring, er endetarmens nederste del ret så ren.

Hvis du alligevel føler dig lidt utilpas, så tag et bad og vask dig grundigt i området inden akten. Når du er ren bagi, kan du også langt nemmere føle dig tilstrækkeligt afslappet til at gennemføre et analt samleje. Vask dig omhyggeligt omkring endetarmsåbningen og lige inden for, så du er klar til at tage imod din partner. Brug gerne en antibakteriel intimsæbe som modvirker bakterier og sikre en god hygiejne. På den måde kan du nyde analsex uden der opstår pinlige situationer. Vi anbefaler Intim Wash til vask i intimområdet inden analsex.

Et tarmskyl er også en anden mulighed for at føle dig helt ren og frisk. Husk dog, at du ikke bør få lavet et tarmskyl for ofte. I endetarmen sidder nemlig ikke bare dårlige bakterier, der sidder også de gode af slagsen, som er med til at opretholde en sund og naturlig bakterieflora. Skyller du for ofte, vil det desuden gøre endetarmens slimhinde tyndere og mere sart.

Intimsæbe til daglig vask og intimpleje
Intim sæbe mod lugtgener, kløe og svie i intimområdet
+15.000 anmeldelser
Normalpris Fra 104,95 kr
Udsalgspris Fra 104,95 kr Normalpris
Intimsæbe til daglig vask og intimpleje - Intim sæbe mod lugtgener, kløe og svie i intimområdet

Tag dig god tid

Én af de allervigtigste faktorer for skøn og vellykket analsex er, at du og din partner tager jer god tid. Tålmodighed er nemlig en dyd, når det kommer til analsex. Hvis du skal penetrere din partner, er det vigtigt, at han eller hun er helt afslappet og føler sig ekstremt opstemt. Er det ikke tilfældet, vil det blive smertefuldt at gennemføre analsex.

Brug derfor god tid på forspillet. Kæl for hinanden og sørg for at varme hinanden godt op. For at få god og vellykket analsex er det vigtigt, at ringmusklen i endetarmen slapper helt af. Gør den ikke det, vil det hurtigt kunne forvandle nydelse til smerte – ringmusklens funktion er nemlig at føre noget ud af tarmen og ikke ind. Den er bygget til at kunne holde afføringen oppe i tarmen, så længe du ikke sidder på et toilet. Musklen lukker automatisk af, så snart noget forsøger at trænge ind.

Derfor skal ringmusklen gøres træt og afslappet, så den tillader, at der kommer noget ind i tarmen i stedet for ud. Leg og arbejd med musklen med fingrene, indtil den til sidst løsner op. Massér omkring endetarmsåbningen og væn den til akten ved at føre en eller flere fingre blidt ind. Det kræver lang tid at gøre den stædig muskel træt og afslappet – derfor er det igen vigtigt at have tålmodighed.

Brug en god glidecreme til analsex

En anden vigtig hovedingrediens i analsex, udover tid, er glidecreme. Endetarmens slimhinde er ekstra tynd, og den udskiller derfor ikke sekret, som skeden gør. Derfor kræver analsex glidecreme – og gerne masser af det. Mangel på fugt og smørelse er nemlig én af de hyppigste grunde til smerter ved analt samleje.

Brug eksempelvis Australian Bodycares Intim Glide, der er en gel til sex. Gelen sikrer masser af fugt, så det hele glider meget lettere. Samtidig modvirker Intim Glide de bakterier, der kan give problemer med kløe, irritation eller andre ubehagelige gener i endetarmsåbningen og på og omkring penis efter sex. Derfor er gelen også med til at sikre en god hygiejne ved sex. Påfør rigelige mænger omkring endetarmsåbningen og på mandens penis, så I er sikre på at være dækket godt ind af midlet.

3 stk. vandbaseret glidecreme mod tørhed, svie og kløe
Intimgel til før, under og efter sex for at modvirke irritation
+15.000 anmeldelser
Normalpris 299,95 kr
Udsalgspris 299,95 kr Normalpris 359,95 kr
3 stk. vandbaseret glidecreme mod tørhed, svie og kløe

Bevæg jer forsigtigt med afslappende analsex-stillinger

Lad penis glide forsigtigt ind i endetarmen, uden at manden presser for voldsomt på. Her skal det nemlig også gå stille for sig. Når penis forsigtigt er ført ind i endetarmen, så bevæg jer langsomt og forsigtigt frem og tilbage.

Gode stillinger til analsex er, når kvinden eller manden ligger på maven, eller at du og din partner ligger i ske. På den måde kan partneren ligge helt stille og slappe af. Står han eller hun på alle fire eller i andre stillinger, kræver det kræfter i ben og lår – og det betyder, at der spændes op i ringmusklen. Og det gør det langt sværere at nyde akten. Det kan du og din partner eksperimentere med, når I har fundet den helt rigtige rytme.

Gå med små skridt ad gangen. Hvis partneren ikke er klar til at bevæge sig, kan I også bare ligge stille og lade ringmuskel og endetarm vænne sig til den nye fornemmelse. Med små skridt bliver det lettere at komme i den syvende sexhimmel.

Vask efter analsex

Ønsker du og din partner at gå over til et almindeligt vaginalt samleje efter analsex, er det vigtigt, at I husker at vaske jeres kønsdele inden. Ét hul ad gangen. Føres mandens penis ind i kvindens vagina efter at have været en tur i endetarmen, risikerer hun at få infektioner i skeden. Det skyldes fremmede bakterier, og at de to intime områder har hvert deres miljø. Bruger I kondom, så husk også at skifte det, hvis I går fra analsex til vaginal sex.

Hvis samlejet stopper efter den anale del, er det stadig en god idé at gå på toilettet, så du kan tømme rester af glidecreme og eventuel sæd ud, så det ikke sætter sig til en infektion.

Brug altid en antibakteriel intimsæbe til at rengøre kønsdelene. En antibakteriel intimsæbe modvirker bakterier og derved modvirker ubehagelig problemer som følge af analsex. Prøv den antibakterielle intimsæbe fra Australian Bodycare som indeholder den naturlige Tea Tree Oil. Denne sæbe modvirker bakterier og holder derved intim området sundt og rent. En god hygiejne er altid vigtig før og efter analsex.

Intimsæbe til daglig vask og intimpleje
Intim sæbe mod lugtgener, kløe og svie i intimområdet
+15.000 anmeldelser
Normalpris Fra 104,95 kr
Udsalgspris Fra 104,95 kr Normalpris
Intimsæbe til daglig vask og intimpleje - Intim sæbe mod lugtgener, kløe og svie i intimområdet


Problemer med kløe og irritation efter

Der kan være flere årsager til at mange oplever problemer med kløe og irritation efter sex. Det kan skyldes en rift i huden, dårlig hygiejne eller noget tredje. Ligemeget hvad er det meget generende og ubehageligt. Heldigvis kan du afhjælpe problemet med Femi daily, der mildt og alligevel effektivt lindrer ubehaget omkring endetarmsåbningen – læs mere her.

3 produkter mod intimt ubehag
Intimpleje mod tørhed, lugt, kløe og andre intimproblemer
+15.000 anmeldelser
Normalpris 349,95 kr
Udsalgspris 349,95 kr Normalpris
3 produkter mod intimt ubehag - Intimpleje mod tørhed, lugt, kløe og andre intimproblemer

Er analsex farligt?

Én af farerne ved analsex er, at ringmusklen kan sprænge. Men så længe du sørger for at varme ringmusklen godt op, så den slapper helt af, og du bruger masser af glidecreme, så penis ikke presses ind i endetarmen, er der ikke fare for en sprængt ringmuskel.

Slimhinden i endetarmen er meget tynd – og derfor er den mere sårbar over for angreb af bakterier og vira. Det er derfor også en af de store bekymringer ved analsex. Det er nemlig én af årsagerne til, at HPV-virus spreder sig. Virusset kan forårsage livmoderhalskræft hos kvinder og endetarmskræft ved analsex. Derfor anbefales det også altid at dyrke analsex med kondom – Læs mere nedenfor.


Ubeskyttet analsex uden kondom

Dyrker du ubeskyttet analsex uden kondom, er der en risiko for at sprede HPV-virus eller at få HIV eller andre kønssygdomme. Og eftersom endetarmsslimhinden er ekstra tynd og sart, er der en lidt højere risiko for at blive smittet med kønssygdomme, hvis du dyrker ubeskyttet analsex.

Derfor kan analsex være farligt, hvis du udsætter dig selv for smittefare. Du kan eksempelvis blive smittet med HIV, hvis penis får lidt blod på sig fra din partners endetarm – altså hvis vedkommende selv er smittet med sygdommen. HIV overføres ikke kun gennem blod, men også gennem sæd og præ-sæd.

Da slimhinden i endetarmen er så tynd, betyder det, at både sæd og præ-sæd let kan trænge gennem den skrøbelige hinde og ind i blodbanen. Også selvom der ikke er en rift på slimhinden. Derfor er det yderst vigtigt at bruge kondom ved analsex – især hvis du ikke er blevet testet for kønssygdomme eller er sammen med en partner, der ikke er testet. Det er den allermest effektive måde at nyde analsex og samtidig minimere risikoen for smitte med kønssygdomme.