Barberskum eller barbergel? Fordele og ulemper

Fagligt opdateret: 20/10/2020

Enhver mand har fra tid til anden brug for at barbere sig for at fjerne skæg. Og de fleste kvinder vælger også fra tid til anden at barbere sig i armhule, på ben eller i bikinilinjen – nogle hyppigere end andre. Barbering er altså for de fleste en vigtig del af den personlige pleje, og for mange både mænd og kvinder er det en daglig rutine. Det betyder, at der i det store hele bliver brugt oceaner af tid på at trimme eller fjerne kropsbehåring.

Men uanset hvor ofte, du barberer dig, er det vigtigt med viden, der kan få din barbering til at glide lettere. Du har muligheden for at bruge barbergel eller barberskum, når ansigts- eller kropshårene skal fjernes, men hvilken variant giver egentlig det bedste resultat? Det vil vi dykke længere ned i her.

Gennemlæst af Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut hos Varde Apotek
Anne har læst en kandidatgrad i Farmaci på SDU, og har de seneste år arbejdet som klinisk farmaceut på Apoteket. Til dagligt rådgiver hun apotekets kunder samt læger omkring optimal brug af lægemidler.

Hvorfor overhovedet bruge barbergel eller -skum?

Barbergel eller -skum er en vigtig del af din barberingsrutine. For de fleste foregår barbering af ben eller armhuler i bruseren under varmt, rindende vand. Så langt så godt. Men hvad mange glemmer er at påføre barbergel eller barberskum på huden.

Rindende varmt vand kan føles tilstrækkeligt til at få din skraber til at glide. Det er desværre bare ikke nok, hvis du gerne vil skåne din hud. Det er nemlig meget hårdt for huden, når du udelukkende skraber på den med vand. Og derfor må du heller aldrig skrabe på helt tør hud – gør du det, rykker du i stedet i huden frem for at glide blidt hen over den.

Med en fugtet hud under bruseren glider det trods alt bedre, men du har stadig brug for et produkt, der effektivt får skraberen til at glide uden at lave skader på din hud. Det kan eksempelvis være en shave gel, som du lader sidde på et øjeblik, inden du begynder at skrabe huden fri for hår.

Barbergelen hjælper med at blødgøre huden, så du kan få en tæt barbering. Den er samtidig gennemsigtig, så du tydeligt kan se huden og dermed har fuld kontrol over din barbering. Dertil er gelen spækket med Tea Tree Oil, der har antibakterielle egenskaber.


Barberskum til barbering

Barberskum er et klassisk redskab til barbering. Det er et ældre produkt, som især ældre mænd stadig bruger. Her pisker du selv skum op af en barbersæbe, som du efterfølgende påfører din hud med en barberkost. Selvom flere fra den ældre generation fortsat bruger den hjemmelavede skum-variant, har en moderne udgave af den også fundet vej til både den ældre og den yngre generation. Her får du barberskum, der er klar til brug med det samme.

Fordele ved barberskum

Den største fordel ved barberskum er, at den er klar til brug med det samme, fordi den er skummet på forhånd. Det betyder, at den er hurtig at påføre. Du behøver altså hverken selv skumme den op eller indkøbe en barberkost. Dertil er den ofte billigere end barbergel.

Ulemper ved barberskum

Med barberskum kan det være svært at få det fornødne overblik over barberingen, fordi skummet ligger sig som en hvid, tyk dyne på din hud, som du ikke kan se igennem. Og når du ikke kan se huden, mens du barberer, er det også svært at kontrollere barberingen. Barberskum har også en tendens til at tørre huden ud, så du har brug for masser af fugt fra cremer efterfølgende.


Barbergel til barbering

Barbergel kom på markedet efter barberskummen, og er i dag et godt alternativ hertil. Hvor barberskum, som navnet antyder, skummer, har gelen en anden og mere smidig konsistens. Netop konsistensen er en af grundene til, at flere og flere tyr til gelen, når uønsket hårvækst skal fjernes fra ansigt eller krop.

Fordele ved barbergel

Barbergelen har en række fordele. En af de mest markante er den lette påføring. Konsistensen på gelen gør det nemt at fordele produktet jævnt, så bladet bedre glider hen over huden. Det er med til at sikre en god barbering. Dertil blødgør og fugter gelen huden – og det gør den velegnet til mænd og kvinder med sensitiv hud.

Når du barberer med en gel, får du også bedre kontrol, fordi du kan se igennem og dermed barbere helt nøjagtigt, hvor du ønsker. Sidst, men ikke mindst, er en barbergel meget drøj i brug. Du skal kun bruge en lille smule for at dække et stort område.

Ulemper ved barbergel

Der er ikke mange ulemper ved en barbergel, fordi den netop er udviklet til at optimere din barbering, så du får det bedste resultat. En af dem kan være den lidt dyrere pris i forhold til barberskum, men i sidste ende er det måske ikke en ulempe alligevel, fordi en gel også holder i længere tid, end barberskum gør.


Få den bedste barbering – uden røde knopper

Når du skal sikre dig den bedste barbering, kan barbergel eller- skum dog ikke gøre det alene. For at få den optimale barbering med et knivskarpt resultat, bør du følge denne trin-for-trin-guide:

Før du barberer dig:

1. Uanset om du skal intimbarbere dig, eller det er skægget, der må ryge, skal du sætte god tid af til formålet. Du skal samtidig sørge for, at du har god og tilstrækkelig belysning, så du kan se, hvad du har med at gøre. Ellers risikerer du at skære dig.

2. Barber aldrig på snavset hud. Tag et varmt bad, inden du starter din barbering. Hvis du ikke har tid til et bad, er det vigtigt, at du varmer huden godt op med varmt vand i det område, som du skal barbere. Det gør din hud blød og smidig.

3. Den bløde fornemmelse kan du booste med et pre shave-produkt. Det er en vigtig del af en vellykket barbering. Eksempelvis er Australian Bodycare Body Wash, Intim wash eller Face Wash velegnede til at forberede huden, da disse produkter har et rigt indhold af Tea Tree Oil, der effektivt modvirker bakterier.

Netop bakterier er den største trussel for dig, når det kommer til skægpest og røde barberknopper. Lidelserne opstår nemlig, fordi hårsækkene får en bakterieinfektion. Med et pre-produkt får du skabt den rette base for din barbering.

Mens du barberer dig:

1. Lige inden du går i gang med barberhøvlen eller barbermaskinen, påfører du en barbergel eller -skum, så bladet glider på overfladen af din hud uden at rive eller trække i den. Masser produktet godt ind, så du har tilstrækkeligt med dækning på huden.

2. Husk, at både skraber og maskine skal være ren før brug, så du ikke risikerer at skubbe bakterier ned i hårsækkene og dermed ende ud med kløende, røde knopper. Skal du barbere dig flere steder på kroppen, bør du ikke anvende det samme blad.

3. Barber aldrig mod hårene, da det river i huden – også selvom du har gel eller skum på. Skrab altid med hårene, så du er så skånsom mod din hud som muligt. Stram huden let ud, når du barberer, men ikke for meget.

Efter du barberer dig:

1. Skyl huden grundigt med vand, så den bliver renset for produkter, der kan sidde og irritere efterfølgende. Du afslutter med koldt vand, der har til formål at lukke dine porer igen, efter det varme vand åbnede dem.

2. Rund af med en after shave, der både er antibakteriel, og som har en beroligende effekt på din hud. Den kan godt være en smule irriteret efter barberingen. Australian Bodycare Body Balm eller After Shave er begge fyldt med gode antiseptiske egenskaber, der på samme tid blødgør og fugter din hud.

3. Når du er færdig med din barbering, så husk at holde fingrene langt væk fra det barberede område. Lade det tørre af sig selv, eller dup med et helt rent håndklæde.