Brune pletter på huden – sådan reducerer du dem
Brune pletter på huden og en ujævn hudtone kan få dig til at se ældre ud, end du i virkeligheden er. Men hvorfor dukker de brune pletter op på din hud, hvad skal du holde øje med, og hvordan mindsker du udseendet af dem?
Alt det bliver du klogere på i artiklen her.
Indholdsfortegnelse
Hvad er brune pletter?
Brune pletter, mørke mærker, pigmentpletter, leverpletter, modermærker. Kært barn har mange navne. De mørke afgrænsninger og brune pletter på huden går alle sammen under den faglige betegnelse hyperpigmentering.
Brune pletter og hyperpigmentering adskiller sig fra fregner ved, at de ikke forsvinder, i takt med at sommeren går på hæld. Fregner pibler ofte frem på næse og kinder, når huden eksponeres for sollys, men de blegner hen over vinteren.
Det gør de brune pletter til gengæld ikke. De bliver siddende i huden, selv når solen viger for vinterens mørke. Er dine brune pletter fregner, vil de derfor forsvinde i vinterhalvåret, men er de i stedet modermærker, pigmentforandringer og lignende, bliver de siddende i huden.
Hvorfor får du brune pletter på huden?
Brune pletter, modermærker og generel hyperpigmentering af huden betyder, at der er sket en overproduktion af melanin.
Melanin er et særligt stof, som både giver hår og hud farve. Melanin absorberer farven fra solen og er dermed kroppens egen naturlige beskyttelse mod solens skadelige UV-stråler.
Soleksponering
Dog er det den selvsamme soleksponering, der er den største årsag til, at du får brune pletter i huden.
Opholder du dig i solen uden solbeskyttelse, eller opholder du dig i solen for længe ad gangen, kan produktionen af melanin blive uregelmæssig. Og det betyder, at farven klumper sig sammen og danner brune pletter på huden.
Hormonelle forandringer
En anden årsag til, at du oplever brune pletter på huden, kan være hormonelle forhold.
Det kan eksempelvis være de hormonelle forandringer, din krop gennemgår, hvis du bruger p-piller. Eller det kan være en graviditet, hvor der for alvor ruskes op i kroppens hormoner, som giver sig til kende som brune pigmentpletter på huden.
PIH – postinflammatorisk hyperpigmentering
Dine brune pletter kan også opstå efter skader på huden. Det kaldes for postinflammatorisk hyperpigmentering. Tilstanden giver en lokal øget mørkning af huden, fordi huden er blevet beskadiget.
Det kan være efter akne, brandskader, vabler, sår og dybe snit.
Både ved postinflammatorisk hyperpigmentering og hormonelle brune pletter er det vigtigt at beskytte huden godt mod solens stråler. UV-eksponering kan forstærke udseendet af de mørke pletter.
Forebyggelse af brune pletter
Den bedste behandling af de brune pletter på huden er altid forebyggelse. Men hvordan forhindrer du bedst hyperpigmenteringen?
Den allervigtigste forebyggelse er solbeskyttelse. Det gælder både i form af solhat, solbriller og solcreme. Sørg altid for at søge skytte i timerne fra 12-15, hvor solen er skarpest – og beskyt bedst huden med let siddende tøj.
Særligt ansigt og hænder er oftest mest udsat for solens stråler, så her er det altid vigtigt at beskytte sig med en bredspektret solcreme, der både beskytter mod solens UVB- og UVA-stråler.
Brug en solcreme med høj faktor og smør dig altid ind ca. 20 min, inden du eksponeres for solen. Påfør solcreme ca. hver anden time eller mere, hvis du sveder meget.
Hvordan kan du fjerne og behandle brune pletter?
Der findes flere forskellige metoder til at fjerne eller mindske brune pletter. Nogle er mere indgribende end andre, men fælles for dem alle er, at de hjælper dig med at få en mere jævn hudtone.
De forskellige metoder kan du blive klogere på her.
God hudpleje med creme eller olie mod brune pletter
En mild og skånsom måde at behandle dine brune pletter i huden på er ved hjælp af en god og nærende hudpleje.
Med Australian Bodycares pakke til pigmentering får du 4 produkter, der mindsker synligheden af de brune pletter. De kan ikke fjerne pletterne helt, men din hudtone bliver markant forbedret ved jævnlig brug.
De effektive ingredienser hjælper med at udjævne og forbedre din hudtone, samtidig med at du får nærende og fugtgivende pleje af din hud takket være Tea Tree Oil, naturlig AHA peeling og Niacinamid.
Sådan anvender du produkterne:
1. Hvis du bruger makeup, skal du først fjerne denne. Rens herefter din hud med ansigtsvasken. Massér ind i fugtig hud og glem ikke hals og det øverste af brystet. Skyl grundigt af og dup huden tør.
2. Påfør et par dråber Niacinamid Serum på den rene ansigtshud, hals og det øverste af brystet og massér ind. Serum trænger hurtigt ind i huden og virker aktivt i de dybere hudlag.
3. Beskyt huden og tilfør fugt med ansigtscreme. Ansigtscremen fungerer både som dagcreme og natcreme. Cremen er drøj i brug, så en lille mængde rækker langt.
Du bør bruge produkterne 2 gange dagligt for bedste effekt. Vær opmærksom på, at det er normalt, at huden i de første par uger renser ud, og du kan derfor risikere udbrud af fx bumser i de første par uger, efter du har skiftet produkter. Det stabiliserer sig og forbedres efter en måneds konsistent brug af produkterne.
1-3 aftener om ugen bruger du Peeling Serum sådan her:
Efter ansigtsrens dupper du huden tør. Fordel nu et par dråber Peeling Serum i ansigtet – og eventuelt på hals og bryst, hvis du også oplever pigmentforandringer her.
Peeling Serum skal ikke vaskes af, men blive på huden. Lad virke i 30 min., hvorefter du påfører et par dråber Niacinamid Serum. Massér ind og afslut med et beskyttende lag ansigtscreme.
Du bør kun bruge Peeling Serum et par gange om ugen. For nogle er 1 gang om ugen nok, mens andre har gavn af at bruge det 3 gange ugentligt. Prøv dig frem og find den frekvens, der passer bedst til dig og din hud.
Når du har brune pletter i huden og ønsker en mere ensartet og jævn hudtone, kræver det, at du væbner dig med tålmodighed.
Din hud forandres ikke over natten, men med flid og tålmodighed kan du opnå gode resultater. Det kan tage 12-20 uger, før pigmentolien efterlader synlige resultater på din hud.
Laser – IPL-laser giver en mere jævn hudtone
Laser er en anden mulighed, du kan ty til, hvis du ønsker en mere jævn hudtone. Det er en dyrere behandling end cremer, men kan være effektiv, hvis du har mange og dybtliggende brune pletter i huden.
IPL står for Intense Pulsed Light og er en lysimpulsbehandling, der trænger ned i huden og fjerner, brune pletter, pigmentskjolder, rødme og sprængte blodkar, så du får en mere ensartet hud.
Laseren koncentrerer lysimpulser meget nøjagtigt til de behandlede områder og ”sprænger” farven itu, så du får en smuk og ensartet teint.
Frysning med kryokirurgi
Med let frysning med flydende kvælstof – også kaldet kryokirurgi – kan dine brune pletter og skjolder i huden behandles.
De ekstremt lave temperaturer danner iskrystaller inde i hudens væv i det behandlede område, så de ”unormale” celler rives itu. Det får huden til at skalle af og danne sig på ny.
Blegecreme til mindskning af brune pletter
En blegecreme kan i nogle tilfælde være en effektiv måde at mindske synligheden af brune pletter og skjolder på. Dog skal du altid være varsom med brugen af blegecreme, da det er kraftig behandling af huden.
Du smører cremen i et meget tyndt lag på de brune områder – gerne én til to gange om dagen. Begynder din hud at vise tegn på rødme, kløe eller irritation, er det vigtigt, at den får lov at hvile i et par dage. Herefter kan du starte op på cremen igen med længere interval mellem.
Brug kun blegecremen på de brune pletter og ikke den omkringliggende hud. Her kan det være en idé at bruge en vatpind eller lignende, så du præcist kan ramme de mørke områder på huden. Smør ikke anden creme ovenpå blegecremen, og vær forsigtig med ikke at ramme øjne eller slimhinder.
Hvornår skal du opsøge din læge?
Brune pletter er i langt de fleste tilfælde uskyldige og sjældent farlige. Som oftest er de et kosmetisk problem.
Alligevel skal du være opmærksom på, hvis pletterne klør, ændrer farve og størrelse, eller på anden vis forandrer udseende. I de tilfælde bør du altid opsøge din læge for at få en faglig vurdering af pletterne og eksempelvis udelukke modermærkekræft.