Hyperpigmentering – Sådan afhjælper du uens hudtone
Hyperpigmentering er et udbredt hudproblem for mange. Det giver huden et ”grumset” udseende, og får dig til at se ældre ud, end du i virkeligheden er. Og hvem har lyst til det?
Vi gør dig her klogere på, hvad hyperpigmentering dækker over, hvorfor du får det, og ikke mindst hvad du kan gøre for at behandle det.
Indholdsfortegnelse
Behandling af hyperpigmentering – mindsk synligheden af de mørke plamager
Føler du dig som en plettet dalmatiner, er der heldigvis råd at hente. For selvom hyperpigmentering er en vanskelig størrelse og noget af det mest komplicerede inden for hudpleje, er der muligheder for at behandle det.
Der findes flere forskellige metoder til pleje og behandling af hyperpigmentering.
De har alle det tilfælles, at de hjælper med at forbedre og udjævne din hudtone.
De forskellige behandlinger kigger vi nærmere på nu.
Afhjælp hyperpigmentering med god og nærende hudpleje
Med en nærende og sund hudpleje kan du mindske synligheden af hyperpigmentering.
Med Australian Bodycares pakke til pigmentering får du 4 produkter, der mindsker synligheden af de brune pletter. De kan ikke fjerne pletterne helt, men din hudtone bliver markant forbedret ved jævnlig brug.
De effektive ingredienser hjælper med at udjævne og forbedre din hudtone, samtidig med at du får nærende og fugtgivende pleje af din hud takket være Tea Tree Oil, naturlig AHA peeling og Niacinamid.
Sådan anvender du produkterne:
1. Hvis du bruger makeup, skal du først fjerne denne. Rens herefter din hud med ansigtsvasken. Massér ind i fugtig hud og glem ikke hals og det øverste af brystet. Skyl grundigt af og dup huden tør.
2. Påfør et par dråber Niacinamid Serum på den rene ansigtshud, hals og det øverste af brystet og massér ind. Serum trænger hurtigt ind i huden og virker aktivt i de dybere hudlag.
3. Beskyt huden og tilfør fugt med ansigtscreme. Ansigtscremen fungerer både som dagcreme og natcreme. Cremen er drøj i brug, så en lille mængde rækker langt.
Du bør bruge produkterne 2 gange dagligt for bedste effekt. Vær opmærksom på, at det er normalt, at huden i de første par uger renser ud, og du kan derfor risikere udbrud af fx bumser i de første par uger, efter du har skiftet produkter. Det stabiliserer sig og forbedres efter en måneds konsistent brug af produkterne.
1-3 aftener om ugen bruger du Peeling Serum sådan her:
Efter ansigtsrens dupper du huden tør. Fordel nu et par dråber Peeling Serum i ansigtet – og eventuelt på hals og bryst, hvis du også oplever pigmentforandringer her.
Peeling Serum skal ikke vaskes af, men blive på huden. Lad virke i 30 min., hvorefter du påfører et par dråber Niacinamid Serum. Massér ind og afslut med et beskyttende lag ansigtscreme.
Du bør kun bruge Peeling Serum et par gange om ugen. For nogle er 1 gang om ugen nok, mens andre har gavn af at bruge det 3 gange ugentligt. Prøv dig frem og find den frekvens, der passer bedst til dig og din hud.
Når du har brune pletter i huden og ønsker en mere ensartet og jævn hudtone, kræver det, at du væbner dig med tålmodighed.
Din hud forandres ikke over natten, men med flid og tålmodighed kan du opnå gode resultater. Det kan tage 12-20 uger, før pigmentolien efterlader synlige resultater på din hud.
Mindsk mørke pletter med blegecreme
Blegecreme er en anden metode til at mindske synligheden af hyperpigmentering. Det er en kraftigere behandling af huden, og du skal derfor være varsom. Det er også årsagen til, at cremen er receptpligtig.
Cremen bleger huden, og det er vigtigt, at du kun bruger cremen på de mørke områder – til det kan du bruge en vatpind, så du præcist kan ramme de hudområder, du vil behandle.
Smør i et tyndt lag ét til to gange om dagen, men vær opmærksom på, hvordan din hud reagerer. Bliver den rød, irritabel og begynder at klø, er det tegn på, at du skal holde lidt igen. Lad huden holde pause et par dage og start stille op igen med længere intervaller mellem brug.
Få en mere jævn hudtone med kryokirurgi
Kryokirurgi er let frysning af huden med flydende kvælstof. Det kan være med til at mindske de mørke skjolder i huden.
Med ekstremt lave temperaturer dannes der iskrystaller i hudens væv. Det river cellerne itu, så huden skaller af og fornyr sig.
Reducér hyperpigmentering med laser
Endelig kan du ty til behandling med laser, hvis du vil mindske synligheden af hyperpigmentering. Behandlingen er dyrere og mere omfattende, men kan være en løsning, hvis dine plamager ligger dybt i huden.
IPL-laser er særligt velegnet til hyperpigmentering. Det står for Intense Pulsed Light og er en lysimpulsbehandling, der sender koncentrerede lysimpulser med stor præcision ned i huden for at ”sprænge” farven itu. Det giver en mere jævn og ensartet hudtone.
Forebyggelse af hyperpigmentering
Du kan ikke undgå hyperpigmentering, hvis det skyldes hormonelle forhold, som du desværre ikke altid selv er herre over. Det bedste. du kan gøre for aktivt at undgå solrelateret hyperpigmentering, er at beskytte dig mod solens UV-stråler.
Hyperpigmentering som solskader er selvforskyldt, men beskytter du dig tilstrækkeligt, kan du forhindre, at du får mørke plamager som følge af soleksponering.
- Brug solbeskyttelse i form af solhat, let tøj, solbriller og solcreme.
- Smør dig ind i solcreme 20 min, før du opholder dig i solen, så du er sikker på, at solbeskyttelsen har nået at virke. Påfør cremen igen hver anden time eller mere, hvis du sveder meget.
- Søg skygge når solen er skarpest i middagstimerne mellem 12-15.
Hvad er hyperpigmentering?
Hyperpigmentering er den faglige betegnelse for en uens hudtone med uregelmæssige og mørke pletter eller områder på din hud.
Leverpletter, pigmentpletter, mørke pletter og solpletter er alle sammen samme udtryk for hyperpigmentering, hvor der sker en overstimulering af pigmenter i din hud. Det får den til at se ujævn og nærmest lidt grumset og beskidt ud.
Hyperpigmentering adskiller sig eksempelvis fra fregner ved at blive siddende i huden. Hvor fregner blegner i vinterhalvåret og pibler frem over næse og kinder i sommerhalvåret, sidder hyperpigmenteringen i huden hele året rundt. Solens stråler kan dog fremhæve udseendet af de mørke hudområder.
Det er ikke en hudtype, men en hudtilstand, som kan ramme alle uanset alder, køn og hudtype.
Hvad er årsagerne til hyperpigmentering?
Hyperpigmentering kan have forskellige årsager. Men når din hud rammes af hudtilstanden og danner mørke plamager, skyldes det, at din hud overproducerer melanin. Det kan der være flere grunde til.
Melanin er det stof, der giver dit hår og din hud farve, og er din krops egen naturlige beskyttelse mod eksempelvis skadelige UV-stråler.
Ved hyperpigmentering opstår der inflammation i huden – det sender besked til hudens melanocytter om at starte produktionen af melanin. Og det medfører en overproduktion af det brune pigment.
Altsammen er i bund og grund en forsvarsmekanisme, der går i gang, så snart inflammationen opstår, og cellerne forsøger at beskytte mod inflammationen ved at producere melanin.
Årsagerne til hyperpigmentering kan være:
- Soleksponering. Solen er en af de største grunde til, at huden får mørke plamager. Opholder du dig uden solbeskyttelse selv i ganske kort tid, vil melanin kunne klumpe sig sammen og give mørke pletter.
Selv med solbeskyttelse, risikerer du hyperpigmentering, hvis du eksponerer dig for sol alt for længe.
- Hormonelle forandringer. Når du tager p-piller eller bliver gravid, vil der ske en hormonel forandring. Denne forandring vil for nogle medføre mørke pletter i huden.
- Postinflammatorisk hyperpigmentering. Bliver din hud beskadiget, sker der også en betændelsestilstand, som kan vise sig som lokal mørkfarvning af huden. Det kaldes for postinflammatorisk hyperpigmentering.
Både brandskader, akne, dybe snit og vabler kan være årsagen.
Årsagerne til mørkfarvningen af din hud hænger sammen med de forskellige typer af hyperpigmentering, du kan få. Dem tager vi dig med omkring her.
Hvilke typer af hyperpigmentering findes?
Du kan have forskellige typer af hyperpigmentering. De inddeles typisk i tre kategorier:
- Solskader
- Melasma
- Postinflammatorisk hyperpigmentering
Du kan have én af varianterne på din hud, men du kan også have alle tre på samme tid. Bliv klogere på de tre typer her.
Solskader
Solskader er hyperpigmentering i huden, som opstår, hvis du har opholdt dig i solen i en længere periode.
Solen er hudens fjende nummer ét, og de farlige UV-stråler kan sætte deres aftryk på din hud som mørke plamager og pletter.
Melasma
Melasma er betegnelse for den type hyperpigmentering, der opstår under hormonelle forandringer. Det kan være i forbindelse med graviditet, hvis du tager p-piller eller får hormonbehandling.
Mange gravide oplever, at de med de mørke pletter og plamager på huden nærmest har en mørk, grumset maske på.
Postinflammatorisk hyperpigmentering
Postinflammatorisk hyperpigmentering er en form, der giver mørke plamager på huden efter skader. Det kan være efter stik, bid eller akne. Det er en betændelsestilstand med inflammation i huden.