Anne Thestrup Meimbresse, Farmaceut ved Varde Apotek

Gennemlæst af Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil her »
Indholdsfortegnelse:

Hvad er svamp i huden?

Svamp i huden er en normal lidelse for mange piger, drenge, mænd og kvinder i alle aldre. Men det gør ikke problemet mindre generende. Når huden inficeres med svamp, optræder infektionen typisk i hudens ydre lag. Overordnet set findes der to slags svampe, der kan inficere din hud. Den ene er gærsvamp, den anden er dermatofytter.

Der findes gærsvamp på en enhver normal hud, men kun i meget begrænsede mængder. Men når svampen får gode vækstbetingelser, vil den blomstre og give huden det, vi kender som svamp.

Svamp i huden kaldes også til tider Skælsyge, fordi huden kan danne større eller mindre ringformede pletter med en skællende kant.

Ved infektion med Candida-svampen er der skældannelse med røde pletter. Ofte har pletterne en blegning centralt, og der kan også optræde små blærer. Flere af ringpletterne kan flyde sammen, så de skaber store plamager af skællende hud, som kan ligne et helt landkort på huden.

For Pityrosporum ovale-svampen, der også findes i små mængder på normal hud, kan pletterne i stedet vise sig som hvide eller gul-brunlige pletter, der skæller.


Hvordan føles svamp i huden?

Svamp i huden er en yderst generende lidelse, der både giver fysiske og psykiske gener. For ikke nok med at svampen kan give hudirritationer, lette smerter og klø enormt, den bliver også en kosmetisk skønhedsplet for både mænd og kvinder.

Det kan føre til problemer med at vise sig i offentligheden, mens svampeangrebet står på – og det bliver derfor nogle gange et socialt problem for mange mennesker. Det store ubehag af kløe kan være svært at ignorere.

For når det klør, så klør vi som regel. Men når du klør på svampeinficeret hud, bliver det hurtigt til en ond, kløende cirkel, hvor du i stedet for at afhjælpe den kløende fornemmelse blot forstærker den.


Er svamp i huden farligt?

Kløe, irritationer, smerter og plamager på huden er en yderst generende tilstand. Men selvom svamp i huden er rigtig ubehagelig for den, der rammes, er det ikke farligt.

Dog kan det i sjældne tilfælde være et tegn på en underliggende sygdom, og det gælder derfor om hurtigst muligt at behandle svampen for at finde ud af, om der ligger anden sygdom til grund for svampeudslættet.

For folk med nedsat immunforsvar kan svampeinfektionen i nogle tilfælde også føre til alvorligere sygdomme – og derfor er det vigtigt at være opmærksom på, at svamp bør behandles hurtigst muligt for at nedsætte risiciene for komplikation for folk med et forringet immunforsvar.


Derfor inficeres din hud af svamp

Årsagen til at hudens normale mængde af svampe pludselig eksploderer, kan der være forskellige grunde til alt afhængig af den type svamp, der er tale om. Den hyppigste infektion med svamp er med Candida, der som svampeinfektion går under navnet Candidiasis.

Din hud har som sagt en normal forekomst af Candida-svamp på huden. Men bliver huden konstant fugtet, får svampen gode betingelser for at formere sig og give en reel svampeinfektion. Svamp vokser nemlig særligt godt i fugtige miljøer, og derfor er især fugtige dele af kroppen ekstra udsat. Det gælder eksempelvis armhuler, området under brysterne og i skridtet. Men infektionen kan optræde over alt på kroppen.

En normal, sund hudbarriere er stærk nok til at holde svampen på afstand, men er huden svag og skadet, baner det vejen for, at svampen får adgang til at overvækste. Hudsvampen breder sig i hornlaget – altså hudens yderste lag. Og svampen udvikler enzymer, som effektivt opløser det yderste lag hud, så der bliver gode vilkår til at formere sig.

Ofte hænger forekomsten af svampeinfektion i huden sammen med dårlig hygiejne og et nedsat immunforsvar, eksempelvis i forbindelse med HIV eller med bindevævssygdommen Lupus. Men svamp i huden hænger også typisk sammen med hormonforstyrrelser som graviditet og ved behandling med antibiotika. En antibiotikabehandling har nemlig indflydelse på hudens flora af mikroorganismer, og derfor kan sådan en behandling fremme Candida-svampens vækst.

Fugtig hud fodrer svampeinfektionerne, og derfor er særligt professionelle sportsudøvere, der bruger mange timer hver dag badet i sved, særligt udsatte for angreb af svamp i huden.


Kan svamp smitte?

Svamp i huden kan være smitsomt. Det afhænger af svampetypen. Eksempelvis sker smitte mellem mennesker ofte i fugtige miljøer. Det kan være gennem et fugtigt håndklæde, gulvet på badeværelset og i svømmehallen eller ved tæt fysisk kontakt.

Dog kan hudsvamp også smitte fra dyr til menneske. Her er det oftest nærkontakt med skæl fra hunde, katte, kalve eller marsvin. Både dyr og menneske skal behandles for svamp.

Hvorvidt du er modtagelig for smitte af svampeinfektionen er en individuel sag, og faktorer som køn, alder og immunsystemet spiller en væsentlig rolle.


Sådan behandler du svamp i huden

Hvis kroppen af den ene eller anden grund er kommet i ubalance og ikke længere kan holde de naturlige mængder af svamp i huden, og de derfor vokser sig til en decideret svampeinfektion, bør du lade din læge undersøge dig. Det kan nogle gange være svært selv at fastslå svampeinfektionen, og derfor er det vigtigt, at din læge gør det.

Ved at lave et hudskrab, som laboratorieundersøges, kan lægen hurtigt konstatere, om der er tale om svamp i huden – og i så fald hvilken. Det kan også give en idé om, hvordan du har fået svampen.

Det er nemlig vigtigt at få den rette behandling, så svampen ikke bliver ved med at trives på din hud. Jo længere, du går med en svampeinfektion i huden, desto sværere kan den vise sig at komme til livs.

Hvis du har den mindste mistanke om svamp, skal du derfor kontakte din læge.

De fleste svampeinfektioner skal bekæmpes med salver som kan købes i Matas eller på apoteket.  I svære tilfælde af svamp i huden kan det kræve et supplement i form af en tabletbehandling.

Men i de fleste tilfælde vil en svampedræbende salve være tilstrækkeligt, hvis du begynder at behandle svampeinfektionen, inden den vækster yderligere.


Afhjælp problemer med kløe og irritation på huden

Brug eksempelvis Australian Bodycare Tea Tree Oil Gel, der effektiv modvirker bakterier takket være den australske olie fra Tea Tree. Olien har antiseptiske og bakteriehæmmende egenskaber, der udover at modvirke bakterier også lindrer og beroliger tør, irriteret og kløende hud og kan anvendes ved svamp.

Gelens aktive ingredienser er effektive. Den bidrager derfor med at modvirke bakterier, samtidig med at den bevarer et naturligt fugtindhold i huden.

Pakke til tør hud på kroppen
3 produkter til pleje af irriteret hud
+15.000 anmeldelser
Normalpris 299,95 kr
Udsalgspris 299,95 kr Normalpris 369,95 kr
Pakke til tør hud på kroppen -  3 produkter til pleje af irriteret hud

Forebyg svamp i huden

Hvis først du har haft en svampeinfektion i huden, kan den lettere vende tilbage. Derfor er det især vigtigt, at du tager dig nogle forbehold for at forebygge nye infektioner bedst muligt.

Da svamp i huden stortrives i fugtige områder, er det først og fremmest vigtigt at holde fugten på et minimum.

  • Tør sved væk fra huden
  • Sørg for at tørre dig grundigt med håndklæde i hudfolder og mellem tæer efter bad
  • Undgå for fede cremer på huden, så du tillader den at ånde
  • Brug løstsiddende tøj – eksempelvis bomuldstrusser og -strømper. Husk at skifte hver dag
  • Undgå tæt kontakt med dyr, som er mistænkt for at have svampeinfektion
  • Brug tøfler på fødderne i svømmehaller og andre fælles bademiljøer

Produkter fra Australian Bodycare

Pakke til tør hud på kroppen
3 produkter til pleje af irriteret hud
+15.000 anmeldelser
Normalpris 299,95 kr
Udsalgspris 299,95 kr Normalpris 369,95 kr
Pakke til tør hud på kroppen -  3 produkter til pleje af irriteret hud