Anne Thestrup Meimbresse, Farmaceut ved Varde Apotek

Gennemlæst af Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil her »
Indholdsfortegnelse:

Hvad er rosacea?

Huden er dit største levende organ – og faktisk det mest livsnødvendige. Det er nemlig huden, der skærmer kroppen fra omverdenen, og dens primære funktion er at virke varme-, stød, og vandisolerende, ligesom den har en temperaturregulerende effekt. Derfor er det desto mere vigtigt at passe godt på huden.


Rosacea er en hudsygdom i ansigtet. Den optræder typisk som en betændelseslignende tilstand med anfald af røde, betændte knopper på huden, udvidede blodkar og general ansigtsrødme. Det er en kronisk hudsygdom, og det betyder derfor, at de, der rammes af den, står med en langvarig lidelse, der ofte vender tilbage. Dog kan den både behandles og forebygges.

Rødmen starter typisk i midten af ansigtet og kan forværres over tid. Ofte vil hudforandringerne blive værre og mere udtalte af stærk, krydret mad, sollys og alkohol. På engelsk kaldes hudsygdommen ’rosácea’, og hvis du støder på denne stavemåde, er det altså den engelske udtale af den kroniske hudsygdom.

Gå direkte til: Behandling af Rosacea


Hvem rammes af rosacea?

Tilhører du den gruppe af danskere, der lider af rosacea, er du del af en skare, der tæller 3-5 % af den danske befolkning. Sygdommen kan ramme alle – både mænd og kvinder – dog er der en tendens til, at kvinder oftere får hudsygdommen. Hele to ud af tre patienter med hudlidelsen er nemlig kvinder.

På et større plan rammer rosacea i omegnen af 10 % befolkningen med hvid hud. Det er derimod meget sjældent, at personer med mørk hud rammes af hudsygdommen.

Rosacea er en hudsygdom, som oftest rammer kvinder i alderen 30-50 år. I de fleste tilfælde bryder den ud i sluttyverne, også selv om kvinderne ikke tidligere i livet har haft problemer med betændelsestilstande i huden som eksempelvis akne.

Sæt til pleje af rosacea, rødme & sensitiv hud
3 beroligende produkter kan bruges ved rosacea: rens, B5 Serum & creme
+15.000 anmeldelser
Normalpris 399,95 kr
Udsalgspris 399,95 kr Normalpris 499,95 kr
Sæt til pleje af rosacea, rødme & sensitiv hud - 3 beroligende produkter kan bruges ved rosacea: rens, B5 Serum & creme

Symptomer på rosacea

Rosacea er en kompliceret hudlidelse, der kan vise sig på flere forskellige måder. Nogle har mild rosacea, mens andre har mere udtalte gener. Hudsygdommen kan ramme ansigt, hovedbund, næse, bryst og hals ofte med opstart midt i ansigtet omkring øjnene. Ca. hver femte, der rammes af sygdommen, vil opleve begyndende øjensymptomer, inden lidelsen udvikler sig til huden.

Der findes forskellige former for rosacea. Og hver af de forskellige typer har karakteristika baseret på deres særegne symptomer.

Vaskulær rosacea

Denne form for rosacea kendes også under navnet erythematøs-teleangiektatisk rosacea og kendestegnes som en mildere form for rosacea med rødme og opblussen i ansigtet. Den vedvarende rødme i ansigtet kan hos nogle patienter også ledsages af tydelige blodårer særligt ved næsekanten og på kinderne.

Papulopustulær rosacea

Papulopustulær rosacea er en inflammatorisk form for rosacea. Her viser symptomer sig som kronisk rødme i ansigtet, ligesom den røde hud får store udbrud af røde og gule buler. Bulerne kaldes pustler og papler, og kan for mange forveksles med akne. Dog ligger der en anden betændelsestilstand til grund for paplerne.

Phymatous rosacea

Den tredje form for rosacea kaldes også for rhinophyma. Her er det udtalte symptom en blodrød næse med en meget ujævn hud. Huden på næsen overvækster og bliver fortykket, og det kan i nogle tilfælde sprede sig til huden på kinder og til panden. Denne form for rosacea giver dermed ansigtet et hævet udtryk som følge af den overskydende hud, der dannes. Rhinophyma rammer i langt de fleste tilfælde mænd.

Okulær rosacea

En fjerde form for rosacea går under navnet okulær rosacea. Det særlige ved denne type er, at den ikke kun rammer huden men også øjnene. Rosacea i øjne giver en række gener, der kan være alt fra en fornemmelse af at have noget i øjnene, tørhed i øjnene, tårer og en prikkende, kløende eller sågar brændende følelse i øjnene.

Her vil du ofte få blodsprængte øjne eller rødme i øjenlågenes kant, ligesom bygkorn, hævede øjenlåg og lysfølsomhed er typiske symptomer på denne rosacea-form. En ubehandlet okulær rosacea kan i værste tilfælde gøre varig skade på hornhinden og føre til synsproblemer og endnu være blindhed.


Fire stadier af rosacea

Rosacea optræder i flere forskellige stadier – hele fire af slagsen. Det betyder altså, at hvis du ikke opdager hudsygdommen eller får behandling, vil den udvikle sig til næste stadie.

Her får du et indblik i symptomerne i de forskellige stadier.

Forstadie – præ-rosacea

Det første stadie, eller rettere præstadiet, hænger typisk sammen med den mildere form for rosacea ved navn vaskulær rosacea eller erythematøs-teleangiektatisk rosacea. Forstadiet til rosacea kan i mange tilfælde vare i flere måneder eller endda flere år, hvor du oplever udbrud af rødme og varme i ansigtshuden. Det kan typisk optræde, når du spiser varmt og stærkt krydret mad, ved indtagelse af alkohol, hvis din hud påvirkes af kulde og varme, eller hvis du udsættes for stress.

Første stadie

Efter præstadiet når hudsygdommen til det egentlige første stadie. Her vil du opleve symptomer som tiltagende og kronisk rødme i ansigtet – særligt kinder, pande og hage. Samtidig vil der i dette stadie ofte vise sig udbredte karudvidelser i ansigtet. Karudvidelserne eller åresprængningerne kaldes også teleangiektasier.

Andet stadie

På andet rosacea-stadie vil du opleve en kronisk rødme i ansigtshuden. Det andet stadie følger typisk den papulopustulære form for rosacea, da der sammen med rødmen og de udvidede blodkar vil optræde røde og gule akne-lignende udbrud i huden på dette stadie. De betændte gule knopper pibler ofte frem på kinderne.

Tredje stadie

På tredje stadie vil symptomerne være de samme som på andet stadie. Men rødmen, blodkarudvidelserne og de gule buler i huden vil tage til og blive endnu kraftigere. Derudover kan tredje stadie af rosacea også medføre hævelser, knuder og fortykkelser i huden. Derfor placerer typen phymatous rosaceaeller rhinophyma sig også i tredje stadie.

Hvis hudsygdommen får lov til at udvikle sig, vil du kunne opleve de forskellige former for rosacea i forlængelse af hinanden. Behandler du ikke rosacea, vil symptomerne altså gå fra mere milde til alvorlige gener. Derfor er det altid vigtigt at sætte ind med en behandling så hurtigt som muligt.

Gå direkte til: Behandling af Rosacea


Årsager til rosacea – hvad kommer lidelsen af?

Der findes ikke nogen direkte årsag til rosacea. Det, der med sikkerhed er tale om, er en betændelsestilstand i talgkirtlerne – ofte på kinder, hage og mellem øjenbryn. Det er aldrig lykkedes at dokumentere hverken fremkomst af bakterier eller svampe i huden. Dog gør betændelsen i huden talgkirtlerne irriterede, så der dannes røde og gule buler i huden, samtidig med at blodkarrene forstyrres og gør huden rødmosset.

Nogle resultater kan tyde på, at hudlidelsen opstår som følge af en unormal funktion i immunsystemet. Immunforsvaret er blandet andet bygget til at producere proteiner, som skal bekæmpe infektioner i huden, bakterier og skadet væv. I stedet sker en vasodilation i huden. Det betyder, at muskulaturen i hudens blodkar begynder at slappe af, så karrene udvider sig, og huden udvikler overfladiske blodkar.

Demodex-mider mistænkes også for at være en del af årsagen til rosacea. I hvert fald er det flere gange set, at personer med rosacea har en højere mængde af demodex-mider i huden end andre. En demodexmide er en hårsækmide.

Selvom der ikke findes noget videnskabeligt belæg for årsagen til rosacea, er der alligevel en række kendte forhold, der kan forværre hudsygdommen.

  • Varme og kulde
  • Sollys
  • Stærk, krydret mad
  • Alkohol
  • Binyrebarkhormon (steroidcreme)
  • Medicin, der udvider blodkar
  • Stress

Behandling af rosacea

Rosacea kan behandles på forskellige måder. I lette og milde tilfælde af rosacea kan du opnå effektiv behandling med cremer – særligt effektive creme, som du kan få på apoteket med recept fra lægen.

I sværere tilfælde kan det blive nødvendigt at behandle med tabletter for at nedbryde betændelsen. Behandlingen suppleres ofte af cremer, som det anbefales at fortsætte med at bruge efter endt antibiotikabehandling. Disse creme er desuden effektiv mod rødme, dog kræver det en recept fra lægen.

I svære tilfælde og ved mere udtalte hudforandringer kan lægen behandle forskellige piller, hvis antibiotikabehandling ikke har virkning.

Behandling med laser

Er du generet af sprængte og udvidede blodkar, har du god effekt af en laserbehandling med IPL-laser. Denne form for behandling er meget effektiv på det rødmossede udseende, som de udvidede blodkar giver huden. Det behandler symptomerne på den skadede hud.

IPL er en forkortelse for Intense Pulsed Light – altså intens pulseret lys. Denne laser kan sende energi ned gennem huden, men strålen af lys er udelukkende begrænset til de røde strukturer – i det her tilfælde blodkarrene. Blodkarrene bliver ødelagt af den store mængde energi og lys, så de trækker sig sammen. Skal du behandles med IPL-laser, er det vigtigt, at du ikke er solbrændt, fordi det øger risikoen for at huden i stedet forbrændes. Derfor må du ikke solbade eller tage solarium i ugerne op til laserbehandlingen.

Rosacea hudpleje – Hvad kan du selv gøre

En anden mulighed er at pleje og minimere symptomerne på rosacea selv. Det vigtigste for at mindske rosacea er, at du indarbejder en god hudplejerutine med gode hudplejeprodukter. Det betyder, at det er nødvendigt at holde huden ren ved at rense den morgen og aften med milde produkter og slutte af med en fugtighedscreme, der ikke er for fed, så den lukker porerne til.

Brug eksempelvis Face Wash og Face Cream fra Australian Bodycare i din daglige hudplejerutine. Face Wash vasker blidt og nænsomt huden i dybden og fri for skidt og snavs – uden at irritere. Face Cream er en let ansigtscreme, der fugter huden grundigt, men uden at fedte. Den trænger hurtigt ind i huden, hvor den styrker og har en beroligende effekt på huden.

Begge kan anvendes morgen og aften. Både vask og creme har et højt indhold af plejende og naturlige ingredienser, herunder spiller særligt australsk Tea Tree Oil en stor rolle, da den har særlige antiinflammatoriske og -bakterielle egenskaber.

Vi anbefaler også at supplere med vores Panthenol Serum. Den indeholder ingrediensen Niacinamid, som har vist sig at have en gavnlig effekt ved rosacea.

Sæt til pleje af rosacea, rødme & sensitiv hud
3 beroligende produkter kan bruges ved rosacea: rens, B5 Serum & creme
+15.000 anmeldelser
Normalpris 399,95 kr
Udsalgspris 399,95 kr Normalpris 499,95 kr
Sæt til pleje af rosacea, rødme & sensitiv hud - 3 beroligende produkter kan bruges ved rosacea: rens, B5 Serum & creme

Rosacea kostråd

For at behandle rosacea spiller kosten en vigtig rolle. Kost alene kan ikke behandle hudlidelsen, men den kan medvirke til at forbedre den markant. Læg en kostplan og diet for dig selv, hvor du spiser antiinflammatorisk kost. Særligt basisk er med til at slå inflammationen i krop og hud ned.

Basiske madvarer er blandt andet grønkål, agurk, broccoli og bønner, der alle er stærkt basiske fødevarer. Mere moderate basiske fødevarer tæller blandt andet avokado, rødbeder, kål, hvidløg, radiser, tomat, ingefær og salat.

For at styrke dine blodkar i huden kan du eksempelvis spise granatæble, solbær, vandmelon og olivenolie, der alle har direkte styrkende effekt på blodkarrene.


Forebyggelse af rosacea

Den bedste behandling er altid forebyggelse – det gælder også, når det kommer til rosacea. Derfor kan du selv aktiv gøre en række tiltag for at mindske risikoen for at udvikle rosacea. Herunder gælder det som med behandlingen om at indføre gode rutiner til din hudpleje morgen og aften, så huden renses fri for skidt og snavs. En mild rens er en af de vigtigste midler til forebyggelse, og det samme er en god ansigtscreme.

Rosacea creme

En rosacea-fugtighedscreme er en, der ikke er for fed, så den stopper porer og talgkirtler til. Gå gerne efter en creme med en let konsistens, der giver den rette mængde fugt. Hvis der ikke allerede er solfaktor i den, bør du supplere med en oliefri solcreme med minimum faktor 30 om sommeren og en lavere faktor om vinteren.

Går du med makeup, bør du også undgå at bruge en fed foundation. Den tilstopper let og giver ikke huden lov til at ånde. Brug i stedet en lettere foundation, der ikke lægger sig som en tung maske på huden, men hvor den kan ”trække vejret”. Du kan eventuelt bruge en mineralpudder eller –foundation, der lader huden ånde igennem makeuppen.

Kost og livsstil

For at forebygge rosacea kan du med fordel undgå at drikke varme drikke og alkohol. Samtidig er det en god idé at gå uden om stærkt krydret mad, som også kan medvirke til udbrud i huden.

Hold dig tilmed fra rygning, og forsøg at indtage en sund og varieret kost med et minimum af sukker og masser af grøntsager, der alle har antiinflammatoriske egenskaber. Gear ned og mindsk stressniveuaet ved at finde frem til en rytme, der giver dig ro i hverdagen.


FAQ

Hvad er rosacea?

Rosacea er en kronisk hudsygdom, der kan optræde i mild og alvorlig grad med ansigtsrødme, udvidede blodkar og betændte røde og gule knopper i huden. Ubehandlet udvikler lidelsen sig typisk over tid til mere udtalte gener i huden. Både mænd og kvinder kan få rosacea.

Hvordan ser rosacea ud?

Rosacea kan vise sig på flere forskellige måder alt afhængig af type og stadie. I mild form viser lidelsen sig som rødme og varme i huden med udvidede blodkar. I mere alvorlige tilfælde er huden rød og med gule buler i huden eller sågar overvækst af hud på næse, der kan give et klumplignende udtryk.

Hvad forårsager rosacea?

Der er ikke noget endegyldigt videnskabeligt svar eller bevis på, hvorfor nogle mennesker får rosacea. Flere resultater tyder dog på, at lidelsen kan skyldes et unormalt fungerende immunforsvar og en høj mængde af demodexmider, der er hårvækstmider.

Kan man slippe af med rosacea permanent?

Rosacea er en kronisk hudsygdom, som har det med at vende tilbage. Derfor kan du ikke permanet slippe af med den. Det betyder dog ikke, at der ikke er gode muligheder for at behandle og mindske symptomerne markant, så du næsten ikke mærker til lidelsen.

Sæt til pleje af rosacea, rødme & sensitiv hud
3 beroligende produkter kan bruges ved rosacea: rens, B5 Serum & creme
+15.000 anmeldelser
Normalpris 399,95 kr
Udsalgspris 399,95 kr Normalpris 499,95 kr
Sæt til pleje af rosacea, rødme & sensitiv hud - 3 beroligende produkter kan bruges ved rosacea: rens, B5 Serum & creme


For yderligere spørgsmål omkring dette emne anbefaler vi at du kontakter egen læge.